четвер, 11 червня 2009 20:15

Міліціонери побилися з підприємцями

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Підприємці вилізли на дах торгових лотків на речовому ринку, що на вулиці Фединця в центрі Ужгорода на Закарпатті. У такий спосіб хочуть перешкодити демонтуванню торгових точок
Підприємці вилізли на дах торгових лотків на речовому ринку, що на вулиці Фединця в центрі Ужгорода на Закарпатті. У такий спосіб хочуть перешкодити демонтуванню торгових точок

У вівторок на світанку почали зносити ринок на вул. Фединця в центрі Ужгорода Закарпатської області. До торгових лотків о 5.00 під"їхали міліцейські автомобілі, спецпідрозділ "Беркут", судові виконавці.

До міліціонерів вийшли підприємці, котрі вже тиждень ночують на ринку. Молоді люди вилізли на торгові лотки, щоб не дати їх знести. Вийняли транспаранти "Мер — злочинець", "У країні панує брехня". Міліціонери силоміць знімають людей. Після цього один з лотків забирають баштовим краном.

Підприємці стверджують, що 15 людей за опір правоохоронцям забрали до міськвідділу міліції.

— Поскидали їх у "бобик" і відвезли, — каже підприємець Світлана Кузьмінська, 50 років.

— Ми попросили виконавців показати нам на основі чого зносять будки, — розповідає приватний підприємець Олександр Жомов, 48 років. Чоловік лежить на лікарняному ліжку у відділенні травматології міської лікарні. — Ті помахали нам перед носом якимись паперами і швидко їх сховали. Затим почали зносити лотки. Бійці "Беркуту" створили "живий" ланцюг, штовхали людей.

Олександр стояв позаду і після чергового поштовху впав на спину.

— По мені пройшлися "беркутівці", — зітхає. — Потопталися по грудях. Товариші викликали "швидку" і мене забрали в лікарню. Медики діагностували забій грудної клітки, ноги, спини, підвищений тиск.

До лікарні відвезли ще двох жінок. До обіду їх виписали. На ринку продовжуються протистояння.

Робітники вантажать білі торгові лотки на КамАЗи й відвозять у мікрорайон Шахта. Там складують на автостоянці.

— Хто встиг забрати товар — устиг, хто ні — прямо з товаром забирають, — плаче власниця лотка Наталія Дмитрієва. — Мою будку прямо з водичками, соками відвезли. Спочатку я зачинилася в ній і не дозволяла забирати, а міліціонери силою витягли мене на вулицю. Я розлучена, одинока мати, виховую 11-річну доньку. Куди йти працювати далі — не знаю.

— Людей били дубинками, — розповідає підприємець Віра Зварич. — Я молила Бога, щоб жива вийшла із тої сутички. Он Ані по грудях пройшлися, — показує на жінку, яка плаче, сидячи на стільчику під торговим лотком. — А Оксані руку скрутили, вся в синцях тепер. Топталися по нас, як по асфальту.

Протистояння між підприємцями ринку та мерією триває три роки. За цей час відбулося кілька судів. Мерія хоче знести ринок, бо він псує центр міста. Підприємці протестують. Узимку ринок на Фединця підпалили. Ущент вигоріли кілька лотків. Підприємці звинуватили в усьому мерію.

Тепер люди стверджують, що виконавча служба незаконно ліквідовує ринок.

— Після того, як Ужгородський міськрайонний суд прийняв рішення на користь мерії, ми подали апеляційну скаргу. Львівський апеляційний суд став на наш бік і продовжив строк оренди до кінця 2009 року, — розповідає Світлана Кузьмінська.

— На початку травня цього року Закарпатський господарський суд прийняв рішення ліквідувати ринок, — заперечує прес-секретар ужгородського міського голови Олег Подебрій.

Судові виконавці та міліція від коментарів утримуються.

Зараз ви читаєте новину «Міліціонери побилися з підприємцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути