четвер, 15 жовтня 2009 18:25

Люди скаржаться на сморід від крематорію

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Марія Довга (праворуч) і Галина Тихолюбова торгують овочами на продуктовому ринку на вулиці Пулюя в Івано-Франківську в понеділок по обіді. За кілька метрів від прилавків — подвір’я ветеринарної лабораторії, де розміщений крематорій
Марія Довга (праворуч) і Галина Тихолюбова торгують овочами на продуктовому ринку на вулиці Пулюя в Івано-Франківську в понеділок по обіді. За кілька метрів від прилавків — подвір’я ветеринарної лабораторії, де розміщений крематорій

Посеред житлового кварталу на вул. Береговій в Івано-Франківську розташований крематорій. Останнім часом у ньому почали інтенсивніше  спалювати трупи тварин. Місцеві жителі скаржаться на нестерпний запах паленого м"яса та шерсті.

Крематорій розташований на території обласної державної лабораторії ветеринарної медицини. За огорожею установи — продуктовий ринок.

— Тільки-но викладу товар, як позаду моєї будки здіймається чорний їдкий дим, — скаржиться продавець овочів 43-річна Парасковія Зітірус. — Ну ви собі можете уявити, як пахнуть палені кістки, шерсть, нігті, м"ясо? Дивіться, — показує на молочні прилавки, — отам жінки з молоком і сиром стоять, ну то той дим на то всьо йде. Як санстанція може на це очі закривати? Ми ходили сваритися туди в лабораторію, вимагали припинили палити. Але то нічого не дало.

Приватні будинки та багатоповерхівки розташовані за 50 м від огорожі лабораторії.

52-річна Валентина Гросюк живе через дорогу від ветустанови, у 5-поверховому будинку. Скаржиться, що гуляти з 4-річним онуком може лише кілька днів на тиждень. В інший час на вулиці смердить.

— Дитина кашляти починає, плакати. Я старша — і то задихаюся. Той дим  куриться переважно в понеділок і п"ятницю. А можуть і в інші дні палити. І тако по дві-чотири години. Довкола від паленого такий запах стоїть, що можна зомліти, — говорить Валентина Петрівна.

Відстань не повинна бути меншою ніж 200 метрів

— Цей сморід просочується у квартиру навіть крізь зачинені вікна. Таке враження, що ми в трупарні живемо, — додає Галина Одашевич, 30 років.

У Івано-Франківській міській санепідеміологічній станції повідомили, що  крематорій працюватиме до січня.

— Така діяльність має бути припинена, — каже завідувачка відділу комунальної гігієни Надія Мельник, 62 роки. — Відстань від житлових будинків до крематорію не повинна бути меншою ніж 200 метрів. Дали лабораторії півроку, аби вони перенеслися. Інакше будемо штрафувати їх і пломбувати приміщення.

Коштів на перенесення крематорію ветеринари не мають.

— У нас є своя лабораторія за селищем Богородчани, але там мають бути відповідні умови, газ більшого тиску. На то треба грошей. А їх нема ні в міському, ні в обласному бюджеті. Який саме має бути кошторис, ми не рахували, — пояснює директор Івано-Франківської ветеринарної лабораторії Володимир Тарнавський.

Зараз ви читаєте новину «Люди скаржаться на сморід від крематорію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути