понеділок, 16 липня 2012 05:00

"Вітряки за сім років працювали від сили пару раз"

Автор: Фото: Ірина ЗДЖАНСЬКА
  Вітрова електростанція біля селища Східниця налічує сім вітряків. Територія обгороджена, але потрапити всередину можна
Вітрова електростанція біля селища Східниця налічує сім вітряків. Територія обгороджена, але потрапити всередину можна

75 млн євро вкладуть у будівництво вітрової електростанції потужністю 50 МВт у Дрогобицькому районі. По два вітряки розмістять на гірських хребтах біля сіл Опака, Ясениця-Сільна, Попелі та селища Підбуж. Інвестувати проект захотіла місцева фірма "Дрогобич Енерджі", засновниками якої є українсько-французькі компанії "Бетен Енженьєрі" і "Валорем".

Схожу електростанцію звели 2005-го поблизу Східниці у цьому районі.

— Якби та вітрова електроенергія дешевше коштувала, то якась користь була б. А так що то дасть? — говорить 62-річна Дарія Ванькевич зі Східниці.

У п'ятницю в обід виходить із маршрутки на перевалі між Східницею і Трускавцем. Приїхала у ліс збирати чорниці. До Опаки від зупинки — година ходу. Веде на гору Бухів. Там стоїть стара вітрова електростанція.

Йдемо повз вивіску "Східницьке лісництво" до великої території, обгородженої дерев'яним парканом. На ньому табличка "Заходити заборонено". За 20 м від паркану дві одноповерхові будівлі, біля них на прив'язі дві собаки. Неподалік на схилі поміж дерев у ряд стоять сім вітряків сірого кольору, зо 20 м заввишки кожен.

— Подивіться, які красені, — сплескує руками Дарія Дмитрівна. — Певно, вітру нема, тому не крутять. То були перші вітряки на Західній Україні. Але радості від них жодної не маємо. З неділі підвищать ціни на електрику на 15 відсотків. Чула вчора в обід по колгоспнику, шо будують нові вітряки. Для чого вони нам, не розумію.

З будівлі, покритої червоною черепицею, виходить чоловік, років 45, у воєнних штанях і синій футболці. Підходить ближче, називається Михайлом. Собаки починають гавкати.

— Ви аж тепер надумалися, — кричить до них. — Що ви хочете? Не бачите, тут заборонено ходити. Чому не працюють вітряки? Звідки мені знати. Питайте у "Львівобленерго", то їхня власність. Від січня ремонти роблять, зараз перестали.

Повз нас на велосипеді проїжджає Олег Хім'як, 59 років. Собаки лише дивляться. Він зупиняється, поправляє косу на рамі.

— Та вони і не закрутять, — сміється. — Ті вітряки за сім років працювали від сили пару раз. Решту періоду їх ремонтували. Он минулого року лопасті відвалилися і зрізали ялицю. То добре, що не наробили гіршої біди, під горою якраз робочі будували готельний комплекс. Таке саме буде і з тими вітряками, що хочуть збудувати в Опаці. Гроші вбухають, й усе накриється мідним тазом.

— У Східниці електростанцію невдало спроектували, — говорить 64-річний Михайло Сендак, голова Дрогобицької райдержадміністрації. — Спочатку зловили вітер, а потім він у них пропав. Досвід Східницької вітрової електростанції в Опаці не повториться. Компанія "Дрогобич Енерджі" два роки ретельно досліджувала цей регіон. Цілодобово проводять заміри вітрового навантаження і передають інформацію одночасно у Київ та до Франції. Спеціалісти компанії задоволені. Електростанцію зведуть за рік. Користі від того буде багато. Це і поповнення місцевих бюджетів, і нові робочі місця — не менше сотні. Компанія зобов'язалася відремонтувати дороги в чотирьох найближчих селах.

200

літрів води може нагріти до 30 градусів сонячний колектор протягом ясного дня.

 

Зараз ви читаєте новину «"Вітряки за сім років працювали від сили пару раз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути