середа, 27 лютого 2013 15:08

Язик не повертається назвати Білорусь "заповідником радянської культури"
68

Фото: Фото: Захар Колісніченко

24-річний черкасець Сергій Кудяшов з товаришем їздили на вихідні до сусідньої Білорусі. За дві ночі і два дні побували в містах Брест, Гродно та столиці республіки Мінську.

"В'їжджали в Білорусь через смт. Заболоття, Ратненського району, Волинської області. До Ковеля (сусідній райцентр) їхали вночі автостопом. Друг з Черкас, я - з Києва. Йому трохи більше пощастило і в Києві він піймав автівку аж до Луцька. Я на Брест-Литовському шосе простояв 4 години, а потім мене підібрали лише до Житомира. Загалом друг мене чекав в Ковелі ще годин шість. До пункту пропуску "Заболоття" діставались дизельним потягом. Звідти такий самий потяг їде до Бресту."

"Вже в Ковелі біля залізничного вокзалу українці торгують білоруськими товарами. Це переважно рибні пресерви та молочні продукти: сирки, масло, згущене молоко. "Накрутка" від 50 копійок до 3 грн."

"Для в'їзду в Білорусь не потрібен закордонний паспорт. На  пропускному пункті дають заповнити в'їздну картку – от і все. На митниці нас не перевіряли ні українські прикордонники, ні білоруські."

"Українці везуть  продавати в Білорусь солодощі, ковдри та посуд. Друг намагався зафотографувати те все добро на вантажних полицях у вагоні і, заодно, білоруських митників. Митники його за це схопили і погрожували поставити депортацію і заборонити в'їзд на кілька років. Ледве вмовили їх цього не робити. Фотографії вони видалили власноруч."

"Обмінний курс: одна гривня за тисячу білоруських рублів. Так міняють на кордоні і в потягах "міняйли".  Та в Білорусі їх немає, а в банку ми ледве знайшли щоб курс був 1 до 950."

"Перше, що кинулося другові у вічі в Бресті – ультрасучасні діодні світлофори. Таких в Україні ми ще й не бачили. Потім – здоровенний залізничний вокзал який тривалий час уже ремонтують. Доречі скрізь в Білорусі чисто. Стоять урни. Дороги майже ідеальні."

"У Бресті дві туристичні принади – музей залізничної техніки та, звісно, Брестська фортеця. Другові, наприклад, не не сподобалось ні там, ні там. Перш за все через радянську гігантоманію. Всі пам'ятники і обеліск просто величезних розмірів. Ще на території меморіалу "Брестська фортеця" модно гуляти весілля. Здивувало, що біля пам'ятника мужності стоять близько трьох сотень живих троянд і горить вічний вогонь."

"На вулицях в містах взагалі немає російських авто. За два дні бачили лише одну "Волгу" і одну "Ладу". Переважно їздять на вживаних європейських машинах. Дешевше і краще розмитнити вживану іномарку, ніж їздити на російському авті. Та після вступу в Митний союз, здається, ціни на розмитнення зрівнялись із російськими."

"За неофіційною статистикою 30 % населення Гродно – поляки. В місті Гродно безліч пам'яток архітектури. Зокрема два замки, старовинні православні церкви та, звісно, костьоли. В одному із них служба йде двома мовами: білоруською читають проповіді, а польською співають. Залізничний вокзал у Гродно теж на реконструкції, тому зал очікування зробили просто у вагоні."

"У книжкових магазинах лише по одній полиці з книжками білоруською. Все інше – російською. Є ще, правда, деякі підручники білоруською, проте, кажуть, що в школах цією мовою не викладають."

"Білоруської мови на вулицях не чути взагалі. Лише деякі вивіски та вказівники вказують на те, що ти в Білорусі, а не в Росії. Нам пощастило, бо в Гродно ми  домовились зустрітись із студентами з Бресту – парою Кастусем та Катериною. Вони розмовляли виключно білоруською і чудово розуміли українську."

"У Гродно нас оштрафували на 100 тисяч (100 гривень) за перехід вулиці в недозволеному місці. Насправді пощастило, бо даївець "помилував" дівчину  і нас – закордонних туристів. Так би міг з кожного взяти по 100 тисяч мінімум, або, як максимум – по 300. В Білорусі діє програма "-100". Тобто кожен рік має бути мінімум менше ста загиблих на дорогах. В рамках цієї програми населення купувало і флікери – світловідбиваючі стрічки. Вішають їх на одяг, на сумки. Білоруські виробники одяг шиють уже з ними. За відсутність флікера у нічний час теж можуть оштрафувати. В рік, коли їх ввели на дорогах загинуло на 300 людей менше, ніж попереднього року."

"Зрештою язик не повертається назвати Білорусь "заповідником радянської культури і комунізму". Навіть попри пам'ятники Леніну, купу радянських топонімів, "сталінську" архітектуру, цензуру, КДБ, режим Бацьки та смертну кару."

"Білоруська чугунка – залізниця – потішила цінами. Квитки не набагато, але дешевші, ніж в Україні. Також пораділи, коли з Гродно до Мінська взяли купе. Купе було з широкими м'якими лежаками, а головне – на двох. У вагонах завжди тепло: і в дизелях, і в електричках. Маршрутки коштують 5 грн. А от тролейбуси і автобуси 1,4 – 1,7 грн. Доречі і тролейбуси і автобуси на вулицях міст тільки білоруського заводу МАЗ."

"У Мінську одразу відчуваєш, що ти в столиці. Будівлі, подекуди й житлові будинки, з підсвіткою. Дороги рівнесенькі. Скрізь чистота. Також тільки в Мінську є метро. Проїзд коштує 1500 рублів (1,5грн)."

"Ціни на продукти майже однакові. Дешевші хіба молочні. В магазинах повно товарів українських виробників. Солодощі "Рошен" представлені чи не у всьому асортименті фабрики. Українське пиво там коштує до 10 грн. Білоруське – 7-9. Цигарки на 50 копійок дешевші, ніж у нас. Бензин і дизпаливо – приблизно на 3 грн."

"З Білорусі привезли шоколад, по банці згущеного молока та по банці хрону. Дуже хотіли придбати і флікери для автостопу. Проте не знайшли."

"Повертаючись, кордон переходили знову пішки. На нашій митниці нас перевіряли, бо друг , що курить і ходить в шапці, як у растаманів видався їм підозрілим. Не знайшли, звісно, нічого. Та що ж, така у них робота."

"Від кордону знов їхали автостопом. Друг застопив подружню пару білорусів, що їхали на "Ауді" до Києва, то казав, що білорус хрестився з п'ять разів, щоби не залишити підвіску в наших вибоїнах."

 

Зараз ви читаєте новину «Язик не повертається назвати Білорусь "заповідником радянської культури"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

59

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути