вівторок, 19 лютого 2013 12:13

У Білорусі створять трудові табори для "пустотливої" молоді

У Білорусі створять трудові табори для "пустотливої" молоді
Фото: new.sud.ua

Рада міністрів Білорусі підготувала постанову, згідно з якою у країні планується створити трудові табори для дітей і підлітків.

"Діти самі повинні працювати, щоб у них не було споживчого ставлення. У містах ми виховуємо нероб. Поставлено завдання, щоб на вулицях не було гулящих підлітків", - повідомив на прес-конференції директор Республіканського центру з оздоровлення та санаторно-курортного лікування населення Микола Мазур.

Табори будуть створені у всіх регіонах Білорусі, за винятком чорнобильської зони.

Планується, що там будуть працювати і відпочивати діти 14-18 років. Скільки конкретно годин буде відведено на роботу, поки невідомо, тому що "постанова ще шліфується". Особливо в документі зазначено, що перебувати у трудових таборах діти будуть тільки з дозволу батьків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруси також хочуть мати Депардьє за співвітчизника

Новина викликала різко негативну реакцію в білоруському суспільстві. Багато в чому - через вкрай невдалу назву - "трудові табори", вигадану урядовцями.

Справа в тому, що під час Другої Світової війни велика частина Білорусі була захоплена німцями за лічені тижні - працездатне населення не встигли евакуювати.

І аж до середини 1944 року гітлерівці активно відправляли білорусів у "трудові табори" Німеччини - одних забирали силою, інші, рятуючись від безробіття, їхали добровільно. Але і ті, й інші згодом потрапляли в концтабори на кшталт Дахау, в яких над воротами був напис Arbeit macht frei - "Праця звільняє". З тієї пори в білоруській свідомості словосполучення "трудові табори" стійко асоціюється з поняттям "табір смерті".

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі створять трудові табори для "пустотливої" молоді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

48

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути