середа, 08 травня 2013 12:06

У салонах краси не можуть пропонувати лікування стовбуровими клітинами

У салонах краси не можуть пропонувати лікування стовбуровими клітинами
ФОТО: idone.com.ua

Киянка 38-річна Наталія Кабанюк хоче позбутися зморшок. Вважає, що через них не може вийти заміж.

"Побачила в інтернеті оголошення салону краси, що там омолоджують стовбуровими клітинами. Послуга дорога, аби була того варта", - розповіла вона.

Зараз в Україні стовбуровими клітинами офіційно лікують лише підшлункову, проблеми з судинами рук і ніг та травми, опіки й обмороження. Про це розповів старший науковий співробітник національного інституту хірургії і трансплантології імені А.А.Шалімова Руслан Салютін. Решту хвороб і порушень лікують у рамках наукового експерименту.

"Препарати зі стовбурових клітин - це не панацея, а лише один із нових методів біотехнологій, - каже головний лікар інституту клітинної терапії Юрій Гладких. - Будь-якого пацієнта спочатку намагаються вилікувати класичними методами. Якщо вони не приносять результату, застосовують такі важкі "аргументи", як клітинні трансплантати. Це дуже дорогий, складний і високопрофесійний метод. І коли ми бачимо в рекламі, що хтось пропонує лікування стовбуровими клітинами у косметичному салоні, це абсурд і нонсенс".

Для їхнього застосування потрібні умови і фахівці, каже лікар.

"Ці технології можуть адекватно застосовувати люди, які пропрацювали багато років в цій галузі науки, мають дисертації, наукові праці та патенти. Людина, яка звертається в клініку пластичної хірургії з якоюсь метою, має насамперед знати, чим лікуватимуть, - каже Салютін. - Ви впевнені, що для краси будуть використовувати стовбурові клітини, а не плазму, збагачену тромбоцитами? В плазмі нічого поганого немає. Це просто інше".

Кров складається з рідкої частини - плазми і клітин крові - еритроцитів, лейкоцитів і тромбоцитів.

"Якщо концентрація тромбоцитів у плазмі збільшується майже у десять разів, то вона набуває біостимулюючих властивостей. Утворюються нові клітини зі стовбурових клітин, які є у шкірі. Одночасно росте мережа кровоносних судин і відновлюється обмін речовин у шкірі. Клітини глибоко в шкірі починають виділяти підвищену кількість колагену і еластину. Це білки, що забезпечують пружність шкіри".

Зараз ви читаєте новину «У салонах краси не можуть пропонувати лікування стовбуровими клітинами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути