Ексклюзиви
вівторок, 05 березня 2013 06:00

Запалення підшлункової вилікували стовбуровими клітинами

Автор: фото: Ольга Юркова
  Віра Зінкевич з Київщини показує, що мала кісту підшлункової залози завбільшки, як диня. Гній з органу їй виводили крізь трубку
Віра Зінкевич з Київщини показує, що мала кісту підшлункової залози завбільшки, як диня. Гній з органу їй виводили крізь трубку

В Україні дозволили лікувати стовбуровими клітинами опіки, підшлункову та забиті бляшками судини ніг — ішемію. Державну реєстрацію методу українські лікарі отримали першими в СНД. Доти його застосовували до пацієнтів експериментально. Так 55-річній Вірі Зінкевич із міста Узин на Київщині 2009-го вилікували гнійне запалення підшлункової. Від цієї недуги помирають до 45% хворих.

— Мені ще у 2002 році поставили страшний діагноз. Ніби велика диня тут була, — показує на лівий бік живота. — Болів весь живіт і ще спина. Лежала в лікарні півроку. Вийшла оттудова і стала дальше робить.

Припускає, ушкодила підшлункову ліками від астми. Хворіє на неї з 13 років.

— 2009 року стало плохо зовсім. Їхала в обласну лікарню вмирати. Вже попрощалася з хатою. Везли на каталці, бо не ходила, задихалася.

Жінці зробили операцію — дренаж кісти. Через трубку випустили рідину. На другий день відчула себе краще.

— Лежу в палаті, доктор заходить і питає, чи согласна на експериментальне лікування. Погодилася. Дуже добре все перенесла. Не відчувала ніякої болі. Мені ставили крапельницю. Голочку у вену — і все.

— Пацієнтці ввели стовбурові клітини, — розповідає хірург Руслан Салютін, 37 років, з інституту хірургії та трансплантології ім. Шалімова. — Донорську пуповинну кров крапали малими дозами протягом чотирьох днів. Додатково використали тканину пупкового канатика. Це лікування зняло інтоксикацію і підвищило імунітет. Підшлункова досить швидко відновилася.

За місяць Віру Зінкевич виписали. Зазвичай із такою хворобою лежать у лікарні вдвічі довше.

— До операції важила 86 кілограмів, а стала 40, бо не їла. Воду наливали в рот через трубочку. Ходила з тими дренажними трубками у животі. У серпні їх витягнули. Не заплатила ні копійки. Потім син глянув в інтернеті, скільки таке коштує. Каже: "Мама, ми за все життя стільки не назбирали б". Приїхала додому здорова. І з астмою стало легше. Живу на другому поверсі. Раніше 15 хвилин піднімалася, тепер 2.

Також жінка має гормональну хворобу Аддісона, від якої шкіра темніє. Після лікування посвітлішала.

— Не тримаюсь навіть дієти, за що чоловік дуже лає. Маю ісключати жарену картошку, яку люблю дуже. Є знайомі, яким робили ту ж операцію, але без стовбурових клітин. Уже по другому кругу пішли на дренаж.

— Головна мета лікування стовбуровими клітинами — знищити запалення і не допустити відмирання клітин підшлункової та її перетворення в рубець.

Стовбуровими клітинами лікарі медакадемії післядипломної освіти ім. Шупика вже пролікували 83 таких пацієнтів. Ці клітини мають властивість заміняти будь-які інші в організмі, відновлюючи хворі органи. Можуть перетворюватися на клітини кісток, печінки, нервів. У звичайній крові їх одна на мільйон. Трохи є в кістковому мозку. Найбільше — у пуповинній крові.

Зараз ви читаєте новину «Запалення підшлункової вилікували стовбуровими клітинами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути