Ексклюзиви
понеділок, 15 липня 2013 12:10

Окріп шкодить цілющим властивостям трави

Окріп шкодить цілющим властивостям трави
Національні кримські страви на столі під час майстер-класу із заварювання чаю. Фото: Сергій Старостенко

Як правильно збирати і заварювати трави? Що їм може пошкодити? Які кримські рослини вважаються найбільш цілющими? Про це розповіла кримська художниця Зера Аблязізова, яка провела майстер-клас на недавньому фестивалі "Країна мрій".

Маленькі зелені листочки і суцвіття можна збирати практично цілий рік. Але якщо у трав потрібна тільки серединка - стебло і листя, - то їх потрібно збирати на початку літа. Квіточки збираються в середині літа, коли сік до стану плода концентрується у квітці. А корінці збираються вже наприкінці літа.

Сушити треба в провітрюваному приміщенні, щоб не потрапляли сонячні промені. Класти потрібно на грубу тканину типу мішковини для того, щоб трава дихала. Щодоби потрібно перевертати, щоб не було гнильного грибка.

Найнебезпечніше, що може зашкодити цілющим властивостям трави, це коли її при заварюванні заливають крутим окропом. Якщо вже так, то потрібно створювати водяну баню. Тоді цілющі властивості йдуть у рідину.

У деяких випадках, якщо це такі плоди як шипшина, ялівець, барбарис, їх потрібно заливати водою градусів 80, а потім на водяній бані протягом 15 хвилин доводити воду до кипіння. Бажано в кераміці. Кераміка нагрівається, накриваєте теплим рушником і ставите в тепле місце. Тоді всі цілющі властивості зберігаються.

Для заварювання чаю ягоди не потрібно перетирати. Ви можете порушити властивості трави, особливо розтираючи металом. Тим більше відбувається окис металу, його частка потрапить у продукт.

Дуже велику увагу звертають на кизил. У тих регіонах, де він росте, багато довгожителів. Чому? У ньому корисно все, навіть кісточка. У світі лише кісточки двох продуктів здатні засвоюватися в шлунку - кизилу і оливки.

Ще Крим славиться своєю чайною трояндою. З неї готують варення, яка є сильним антисептиком. У дітей, коли буває стоматит, їм обволікають рот, і хвороба минає. Це завдяки безлічі ефірних масел.

Пелюстки свіжої троянди я просто кидала в чайник і заливала. Відчуття були приголомшливі, вона дуже ароматна.

Зараз ви читаєте новину «Окріп шкодить цілющим властивостям трави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути