четвер, 26 грудня 2013 15:14

"Українці не звертаються до психіатрів через страх і стереотипи" - експерт

"Українці не звертаються до психіатрів через страх і стереотипи" - експерт
Фото: bbc.co.uk

До психіатрів звертається кожен двадцятий українець, хоча допомоги потребує кожен третій. Такі дані нещодавно оприлюднила Ірина Пінчук, головний позаштатний психіатр Міністерства охорони здоров'я.

Алла Наіста, лікар-психіатр вищої категорії з Обласного психіатрично-наркологічного медичного об'єднання у селищі Глеваха впевнена, українці не звертаються до психіатрів через страх і стереотипи.

"До професії психіатра українці ставляться із великою пересторогою, - коментує лікар, - На жаль, через жорстокі телепередачі і через банальний побоювання і стереотипи в людей складається враження, що деякі негативні риси психіатрів притаманні усім без виключення лікарям. Через це все менше звертаються навіть до подібних по діяльності фахівців — невропатологів, психологів".

"На Заході до психіатрії ставляться зовсім по-іншому. Українці йдуть до таких фахівців у крайніх випадках, коли звернутись вже зовсім не має до кого. А в Європі можуть навіть дати відпустку на півроку, якщо дізнаються, що у працівника депресія. Дозволять спокійно собі лікуватися".

"В Радянському Союзі звертатись до психіатра було ще страшніше. Люди тоді мали більше стереотипів. Серед них — і наша лікарня у селищі Глеваха. Як тільки чули цю назву, в голові людей відразу уявлялися лише алкоголіки, які проходять тут реабілітацію. Але пересічному українцю тоді не було відомо, що наші відділення наркології і психіатрії — це різні речі. Зараз все більше пацієнтів після приходу до психіатра відчуває комфорт і захищеність. Бо із людиною відверто говорять, і уся сказана інформація нікуди ні за яких умов не розповсюдиться. Анонімні методи лікування все частіше використовуються, і не треба нікого ставити на облік. На репутацію людини це ніяк не вплине. Бо навіть законодавством зараз заборонено просто так класти людину в психіатричну лікарню", - зазначає Алла Наїста.

Психіатр радить остерігатися сумнівних "фахівців", які в оголошеннях запевняють, що "подолають всі проблеми у бізнесі" і "повернуть коханого".

"Як правило, ці люди - аж ніяк не лікарі. Зазвичай це випускники інститутів культури, у яких є хороша освіта і хороші артистичні дані. До таких люди йдуть із конкретними проблемами, і передрікати "фахівцям" нічого не треба — людину видно, як на долоні. А вирішуються усі ці різноманітні проблеми, як правило, одним і тим же способом — псевдомагією. Також - гаслом "принесіть мені гроші і я вам допоможу".

 

Зараз ви читаєте новину «"Українці не звертаються до психіатрів через страх і стереотипи" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути