Ексклюзиви
вівторок, 07 травня 2013 14:16

Гусенята подорожчали на 5 гривень, курчата – на 3
5

Фото: Фото: Анна Усік

На луцькому Центральному ринку 10 продавців торгують курчатами, каченятами та гусенятами.

"З курчат беріть бройлерів, бо вони м'ясисті. На осінь будете мати курку на 3 кілограми. На яйця беруть чубатих по 7 гривень. Але вони повільно ростуть. Та й квочки з них пізніше будуть нікудишні", - говорить продавець Тамара Синюк.

Курчат вона продає по 8 гривень, бройлерів - по 10 грн. На початку квітня курчат тут можна було купити по 5 грн.

"Коли свині і комбікорм подорожчали, люди почали більше курей розводити, - зізнається Тамара Олексіївна. - Хтось купує десяток, дехто бере одразу 20, а потім ще по 10 приходить. Курка приносить подвійну користь. По-перше, кури несуть яйця. А десяток домашніх яєць зараз по 12-14 гривень. По-друге, маєте 2-3 кілограми хорошого м'яса - і на бульйон, і для запікання", - розповіла жінка.

Під час вибору курчат радить покупцям звертати увагу, чи активні курчата. Сонні і кволі часто пізніше погано їдять і хворіють.

"Бажано придбати їм спеціальні біологічні добавки, які продаються у кожній ветеринарній аптеці. У перші дні життя не можна давати їм сиру воду, а тільки кип'ячену. Хто має корову, може поїти пареним молоком. Годувати можна пшоном, кукурудзяною крупою, дрібно посіченою гречкою, на круто звареним яйцем. Коли на вулиці похолодало або почався дощ, забирайте у тепле приміщення", - зазначила Синюк.

У двох великих загорожах каченят і гусенят тримає Олександр Закревський. Торгувати у Луцьк він приїхав з Ківерцівського району. За каченя править 18 грн, за гусеня - 25 грн.

"У квітні, коли почали лупитися перші гусенята, продавав їх по 20 гривень, - згадує Олександр Іванович. - Але тоді ніхто купляти не хотів. Не знали, на скільки те похолодання затягнеться, а гусенят десь треба пасти. У хліві вони рости не будуть. Тепер ціну підняв, бо на гусенят є попит. Частина вилуплюється в інкубаторі, частину висиджують гуси. Маю 24 гуски. За літо розводжу по 60-70. Пасуться на лугу недалеко від дому. Коли виростають, на осінь більше половини ріжу. Дружина робить з них тушонки, ховає по морозильних камерах і роздає дітям. Пір'я продаємо на перини і подушки сусідам і знайомим".

До Закревського підходить жінка років 50. За гусенятами приїхала з села Милуші Луцького району.

"Якщо візьму 15 штук, опустите на гусеняті по гривні?" - цікавиться у продавця.

Той киває, виймає з багажника старої "Таврії" великий картонний ящик. Допомагає жінці вибрати гусенят. За 5 хв. заробляє 360 грн. За півгодини ще одна жінка-пенсіонерка купує у нього 20 каченят. Не торгується. Платить теж 360 грн.

Зараз ви читаєте новину «Гусенята подорожчали на 5 гривень, курчата – на 3». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути