пʼятниця, 29 червня 2012 15:10

На ринках подорожчали курчата і гусенята
5

Фото: Фото: Анна Усік

"Де таке бачено, щоб мале курча коштувало 5 гривень? Та я докладу ще 15 і готову курку куплю в супермаркеті. А то годуй його, гляди, щоб кудись не влізло", - обурюється лучанка Ірина Забожчук.

На центральному ринку у Луцьку вже 10 років працює пташиний базар. Тут торгують гусенятами, курчатами, каченятами та індиченятами.

"У нас тільки голубів і папуг нема", - каже продавець Марія Данилівна. Вона у фартуху. Стоїть над клітками з каченятами і курчатами.

"Зараз якраз сезон птицю брати. До вересня ще два місяці. Вони встигнуть підрости і оперитися. На курей і гусей багато зерна не треба. То ж не зима. Хай на траві пасуться. Каченятам аби ряски побільше - ростимуть на дріжжях", - розповіла вона.

Каже, у травні курчат продавали по 3 грн.

"Найдешевші ціни у дощову погоду. Тоді нам тут стояти недобре. Малі курчата мокнуть і здихають. Тому скидаємо по 4-4,5 гривень за одне. А що ви дивуєтесь цінам? Бензин подорожчав. Нам, щоб курчат і каченят з птахоферми довести, знаєте, які затрати? Зараз люди птицю дуже беруть, бо поросята подорожчали. А своє м'ясо треба. Курка хоч яйце знесе - тримати курей дуже вигідно".

На клітках з каченятами стоїть цінник - по 20 грн. Гусенята ще на 15 грн дорожчі. У кожній клітці по 100 пташенят. На початку червня каченята коштували 15 грн, гусенята - 25.

Ірина Забожчук купує 10 курчат і 5 гусенят. Продавчиня упаковує їх у картонні ящики. Зі скотчу робить ручку, аби було зручно нести. Ірина дає продавщиці 50 грн за курчат і 175 - за гусенят.

"Як прийдете додому, напоїть їх водою. Бо вони тут цілий день на сонці стояли. Пити дуже хотітимуть, - радить продавець. - Не давайте їм сиру воду, а тільки кип'ячену, охолоджену. Годувати потрібно пшоном, кукурудзяною крупою, дрібно посіченою гречкою. Ви взяли собі курочок-несучок. Якщо хочете птицю на м'ясо, то краще бройлерів купіть по 8 гривень. Серед них в основному півні попадаються. У жовтні порубаєте і на тушонки або в морозиловку".

Продавець каже, що кури себе окуплять сповна.

"Якщо курей правильно годувати, то і взимку нестимуться, коли яйця дорогі. Бажано придбати їм спеціальні біодобавки, які продаються у кожній ветеринарній аптеці. Коли надворі холодно або йде дощ, забирайте їх у тепле приміщення".

Зараз ви читаєте новину «На ринках подорожчали курчата і гусенята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути