четвер, 23 лютого 2012 16:12

Коли можна не платити за паркування свого авто?
9

Так має виглядати паркувальник
Фото: Фото: Сергій Дубенко
Заборонена парковка
Такі пристрої незаконні
Паркувальник збирає гроші на безплатній парковці
Неправильна розмітка

На 98% майданчиків для паркування збирають кошти незаконно. У яких випадках водій має право не платити за паркування, кореспонденту Gazeta.ua розповів голова громадської організації „Суспільний контроль доріг" Сергій Дубенко.

Сергію, коли водій має право не платити за паркування свого авто?

Водій має право не платити за паркування, якщо паркувальний майданчик не визначений синьою або блакитною лінією, тобто коли водій не розуміє, де починається і де закінчується паркувальний майданчик. Також варто не платити за паркування, якщо на майданчику немає інформації про оператора (назва компанії, адреса, контактні телефони), вартість послуг, паркомата, тобто водій не розуміє, за що і кому він платить гроші. Крім того, якщо на паркувальному майданчику немає дорожнього знаку "Платна парковка автотранспорту" - платити за таку парковку - означає просто покласти гроші в кишеню тіньового бізнесу.

З 1 січня 2012 року набуло чинності положення Постанови Кабінету міністрів, в якому зазначається, що відсутність паркомата на майданчику для паркування дозволяє не сплачувати за паркування.

Це значить, що один паркомат має бути встановлений на 10 паркомісць. І якщо паркомати встановити не встигли - то це проблема не водіїв. Я раджу всім водіям роздрукувати Постанову КМУ від 3 грудня 2009 року й возити з собою й показувати паркувальникам, які за звичкою продовжують вимагати з водіїв гроші.

Якщо ж паркувальник все ж вимагає сплатити за паркування, як бути у такій ситуації?

Якщо паркувальник наполягає на незаконній оплаті й до того ж, погрожує пошкодженням авто, у такому випадку водій повинен не вагаючись викликати міліцію. До речі, за вимагання у Кримінальному кодексі України передбачена відповідальність до п'яти років позбавлення волі, а за умисне пошкодження майна - до трьох років позбавлення волі.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Хутряне авто з'явилось у Києві

Багато водіїв вважають, що сплачуючи гроші за паркування, вони платять за оренду площі на певний час. Чи так це?

Це помилкове твердження. Запам'ятайте, ви платите кошти не за те, що припаркували своє авто на парковці, не за міфічну охорону вашого авто, ви сплачуєте за послуги з утримання цього майданчика. А саме: за всі інформаційні знаки, за правильно нанесену синю розмітку, яка виокремлює паркомісця не менш, ніж по 12 квадратних метрів на кожне авто, але на практиці для одного авто виділяють не більше 4 квадратних метрів, і це перша причина відсутності якісної послуги, адже інколи водій навіть не може відкрити двері, заїхавши на парковку. Крім цього, водій сплачує за прибраний майданчик для паркування від снігу взимку і від листя восени.

Як правильно відмовитися від сплати за паркування, якщо послуги надаються не в повному обсязі?

Попри заборону паркувальникам збирати гроші з водіїв, вони все ж таки є на паркувальних майданчиках, тому спершу паркувальнику можна поставити кілька питань, наприклад, за що ви платите, куди йдуть кошти від паркування, чи є паркомат, чому нема розмітки чи знаку. Як правило, паркувальники звертають увагу на вашу обізнаність у цьому питанні й ідуть геть. Другий спосіб: якщо розпочинати розмову з паркувальником із конфлікту ви не хочете, то говоріть йому, що дуже поспішаєте й розрахуєтесь потім. У 50% випадків до вас взагалі потім ніхто не підійде, а якщо і підійде, то тут можете навести йому аргументи несплати за паркування. Є ще одна фраза, яка діє на паркувальників у 99% випадків: "Мені в міліції сказали, що тут брати гроші за паркування не дозволено! Я спеціально телефонував 102 і дізнавався".

Зараз ви читаєте новину «Коли можна не платити за паркування свого авто?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути