субота, 07 липня 2012 23:15

"Загуглю на айпаді і сплету вінок" - кияни відсвяткували Івана Купала
15

Фото: Фото: Сергій Старостенко

В ніч на сьоме липня в національному музеї Пирогово святкували Івана Купала. Гості починають з'їжджатися о сьомій вечора. Багато хто у вишиванках, а жінки в лляних сукнях. На талію зав'язали вишитий пасок. За вхід платять по 30 грн. Там же на вході торговці продають атрибутику свята: віночки по 60-70 грн, штучні квіти у волосся від 35. Але більшість дівчат зривають польові квіти та плетуть справжній вінок.

"Ти так вмієш плести", - російською питає в дівчини її хлопець, киваючи на решту дівчат, які доплітають свої вінки.

"Звичайно. Ти мені зараз нарвеш квітів, а я загуглю на айпад і сплету. Тільки не з коренями рви, а то пісок мені всі очі засипле", - відповідає та.

По дорозі до основного дійства свята гончарі ліплять глечики та дають спробувати зліпити й гостям. Але забава найбільше цікавить дітей.

Біля мельниць за столами розпивають пиво і їдять шашлик. Чотири шматки м'яса із огірками і шматком хліба коштують по 50 грн. Стейк із риби купують за 35.

"Ми тут щороку стоїмо, то щороку одне і те саме. Люди приходять, їдять-п'ють і розходяться по домам. Ну, ще через костьор пострибають, як вони кажуть раді прикола і всьо. Основне це випити і поїсти. Зазвичай, все закінчуються в 11-ій вечора і народ в заторах із піпіканням роз'їжджається по домам. Але все рівно цікаво. Є на що подивитися, особенно як бабушки підіп'ють і почнуть пляски влаштовувати", - каже продавщиця Оля, яка продає шашлик, киваючи на десятьох бабів в національних костюмах. Дехто п'є вино, а дехто й пиво.

О восьмій вечора починають розпалювати вогнище. Але через півгодини воно майже гасне.

"Ви ж бачите що дехто випиває сьогодні. І в такому стані буде пригати через вогнище, то ще завалиться туди або обпече ноги. То що тоді нам буде? Хай краще через такий вогник стрибають, хоч живими і цілими повиходять звідси", - наголошує один із працівників музею.

За дві години через вогнище перестрибнуло з дві сотні людей.

Свято завершилось традиційним пусканням на ставок віночків. Дівчата вірять, в який бік вінок попливе - звідти й наречений з'явиться. Але вінки не пливли, а зупинялися на місці, оскільки ставок вже заріс водоростями. До десятої вечора ставок був весь у вінках з ромашок.

Зараз ви читаєте новину «"Загуглю на айпаді і сплету вінок" - кияни відсвяткували Івана Купала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути