вівторок, 13 березня 2012 10:55

Влада "тисне" на ресторан, у якому вшановують героїв Холодного Яру

Влада "тисне" на ресторан, у якому вшановують героїв Холодного Яру

У селі Буда Чигиринського району Черкаської області влада хоче закрити ресторан "Дикий хутір". Власники впевнені, що їх хочуть покарати за організацію велелюдного вшанування героїв Холодного Яру.

"Не проходить і тижня, щоб до нас не приїхали з перевіркою податківці, пожежники й санітарна станція, – каже директор закладу Леся Островська. – Місцева влада за будь-яку ціну прагне закрити "Дикий хутір". Так нас хочуть покарати за щорічну організацію вшанування пам'яті героїв Холодного Яру. Свято минулого року стало останньою краплею, що переповнила чашу терпіння Партії регіонів. На могилу отамана Василя Чучупаки приїхало за різними оцінками від 10 до 20 тисяч осіб. Було багато гостей з-за кордону. З польського Перемишля приїхала сотня "чорних запорожців". Особливо образило "регіоналів" відтворення бою між повстанцями та червоними."

Під час визвольних змагань 1918-21 років на території Чигиринського району існувала підпорядкована українському уряду Холодноярська республіка. Її отаман – Василь Чучупака загинув у бою з червоними. Його могилу впорядкували з відновленням незалежності.

"На хуторі Буда, де ми побудували ресторан, є ще кілька історичних місць, – розповідає Островська. – Росте тисячолітній реліктовий дуб і є братська могила 89 місцевих жителів, яких розстріляли у війну німці. Влада закидає, що ми влаштовуємо танці на кістках. До уваги зовсім не береться, що ми за власні кошти відновили цю братську могилу, насадили сад пам'яті, провели вуличне освітлення. Жителі з жахом згадують часи десятилітньої давнини, коли в лісовому хуторі по три дні не було світла, а владу це ніяк не обходило. Ми вже виграли кілька судів, але нас знову пресують."

Щороку ресторан відвідують тисячі туристів. Тут бували екс-президент Віктор Ющенко та голова "Свободи" Олег Тягнибок, письменники Роман Коваль та Василь Шкляр.

"У залі нашого ресторану висить прапор холодноярців з написом – "Воля України або смерть". Уся музика, інтер'єр, кухня – виключно в українському дусі. Закінчуємо будівництво церкви святого Петра Калнишевського", – стверджує Островська.

"Островські самочинно збудували ресторан і досі офіційно не ввели його в експлуатацію, – каже голова Чигиринської районної ради "регіоналка" Ганна Совгиря. – Ми маємо на руках рішення Черкаського апеляційного суду. Хай виконають його і претензій до них не буде. До того ж вони влаштовують на святому місці поблизу могили танці й співи. Повісили провокаційні таблички з написами: "До дубу" й "До вітру". Я ніколи не переступлю їхнього порогу."

Попри тиск влади Островські не відмовляються від подальшого вшанування героїв Холодного Яру. Планують цього року запросити не меншу кількість гостей ніж минулоріч.

Зараз ви читаєте новину «Влада "тисне" на ресторан, у якому вшановують героїв Холодного Яру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути