вівторок, 23 жовтня 2012 23:45

Виявити героїзм перед авторитарною владою складніше, бо ворог не персоніфікований - Святослав (Шевчук)
5

Фото: Фото: Юлія РУДЕНКО

Голова Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) назвав ліками від страху перед нинішньою владою міжлюдську солідарність.

Про це йдеться в зверненні глави УГКЦ до тих, хто не наважується діяти згідно з волею сумління "Про страх перед владою і страх Господній", яке зачитали отці-душпастирі в храмах на останній недільній Святій Літургії.

"Часом виявити героїзм психологічно легше, коли ворог є видимим, а небезпека – прогнозована, - виголошує слова Блаженнішого в Монастирі Святого Василія Великого в Києві отець Роман Шуп'яний. - Виявити ж героїзм перед авторитарною владою складніше, бо ворог не персоніфікований, а небезпека – розмита. Тут людину лякає радше уявлення про те, що може з нею статися. Пасивність і громадянське дезертирство в цьому разі видаються більш безпечними, ніж активний спротив".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Багато людей визнає за краще підкоритися владному тискові чи піддатися підкупу - Глава УГКЦ

Святослав (Шевчук) у своєму слові-зверненні окреслив ліки від страху перед владою.

"Найперший лік від цього липкого почуття – міжлюдська солідарність. Адже страх живиться тим, що людина почувається самотньою. Він всесильний, якщо особа не знаходить опертя у своїй родині, серед друзів і загалом у спільноті. І навпаки, людина, яка відчула плече свого однодумця й усвідомила його солідарність, здивовано помічає, що страх її покидає. Навіть більше, на його місце приходить розкішне почуття побратимства. Тому згуртовані люди помножують свої сили", - зазначив глава УГКЦ.

Зараз ви читаєте новину «Виявити героїзм перед авторитарною владою складніше, бо ворог не персоніфікований - Святослав (Шевчук)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути