понеділок, 12 січня 2015 18:55

Виставили бійців, як в тирі на розстріл -експерт

Виставили бійців, як в тирі на розстріл -експерт
Фото: atn.ua

Ні мінський, ні нормандський, ні женевський формат переговорів нічого не дасть, про це Gazeta.ua розповів директор Інституту зовнішньої політики Григорій Перепелиця.

"Дипломатичний прогрес можливий, коли Україна матиме перевагу у військових діях. Зараз українська армія зайняла пасивну оборону. Ніякого перемир'я нема і не може бути. 80 відсотків російського суспільства очікує, що Путін поверне Україну Росії і звільнить територію від "бендер". Російському президентові нікуди відступати. Якщо миру хоче тільки одна сторона - Україна - єдиний шлях досягти цього - капітулювати. Порошенко відмовляється вирішувати військовий конфлікт природнім способом - за допомогою воєнних засобів. Каже, що нам не потрібна перемога, нам потрібен мир. Він грає роль миротворця, хоча умов для миру на Донбасі не існує. Стратегічна ініціатива на боці Росії, вона веде систематичні бойові дії. Ми уявляємо, що ніякої війни немає, а є АТО. Зайняли пасивну оборону. Виставили бійців, як в тирі на розстріл. Бойовики намагаються виснажити наших кіборгів. І врешті спробують провести масований штурм і захопити донецький аеропорт, Піски і Дебальцеве", - каже він.

За словами Перепелиці, пасивна оборона в конфліктології називається "стратегією страуса". Така стратегія є слушною, коли важлива не перемога, а виживання у війні.У такому разі військовий конфлікт переводиться у боротьбу на виснаження. Агресор витрачатиме сили і ресурси, а коли настане час вирішального наступу, у нього забракне сил. Другий варіант успішного застосування страусиної стратегії - накопичення сил, щоб нанести нищівний удар противнику.

"Україна не готується ні до першого, ні до другого варіанту. Основний розрахунок - руками Заходу змусити Росію прибрати війська з Донбасу. На це Кремль не піде, бо для нього це означатиме капітуляцію. Щоб утриматися при владі, Путін починає наступати на Європу. На території Латвії створює проросійські групи. Але провокація затихає через грамотні дії спецслужб. НАТО реагує на цю ситуацію і посилює заходи безпеки, перекидує війська. Посилені протиповітряна оборона та бойове патрулювання повітряного простору Балтії. Російські бомбардувальники інтенсивно порушують повітряний простір європейських країн. Підвищується інтенсивність навчань ракетних військ стратегічного призначення Росії. Крім того, активізувалися російські спецслужби, досить тісно пов'язані з "Аль каїдою", талібами. Теракти у Франції найбільш вигідні Росії", - вважає Григорій Перепелиця.

Зараз ви читаєте новину «Виставили бійців, як в тирі на розстріл -експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути