вівторок, 04 квітня 2023 09:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Весняний контрнаступ стане справжнім випробуванням для ЗСУ – The New York Times

Весняний контрнаступ стане справжнім випробуванням для ЗСУ – The New York Times
Україна готова до контрнаступу, однак важким викликом буде збереження мотивації і відновлення втрат. Фото: facebook.com/pressjfo.news

Майбутній контрнаступ стане серйозним викликом для Збройних сил України.

Країна готова до вирішального весняного контрнаступу, але відновлення втрат і збереження мотивації втомлених війною воїнів буде суворим випробуванням, пише видання The New York Times.

"Весняна операція стане перевіркою здатності української армії переозброювати та відновлювати батальйони, зберігаючи при цьому мотивацію та навички маневрування, які забезпечили ЗСУ перевагу в трьох попередніх контрнаступах. Успіх України в боях на південно-східних рівнинах продемонстрував би світу занепад військової могутності РФ і заохотив би союзників до подальшого озброєння й фінансування Києва", – відзначає видання.

Директорка Інституту Маккейна Евелін Фаркас заявила, що Україна здатна завдати російській армії втрат, які матимуть далекосяжні геополітичні наслідки.

"Багато що може змінитися з надходженням на фронт нового західного озброєння. Україна здатна зробити РФ ослабленою військовою силою у Східній Європі з невеликими важелями впливу на переговорах щодо припинення війни", – вважає вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бої за Бахмут і контрнаступ ЗСУ на півдні: показали карти війни в Україні

Водночас успіх ЗСУ навряд чи гарантований, адже союзники не поспішають надсилати зброю, а солдатам доводиться задовольнятися прискореними курсами штурмової тактики, зазначають журналісти.

"На початковому етапі український контрнаступ цілком може залежати від подолання розлогих мінних полів. Для цього Україна покладатиметься на машини для розмінування, які є в її арсеналі з радянських часів. Очікується, що ЗСУ вдарять на півдні. Удар протяжністю близько 80 км по степу від нинішньої лінії фронту до окупованого міста Мелітополь розділить утримувану РФ територію на дві зони, переріже лінії постачання і поставить українську артилерію в зону досяжності російських баз у Криму", – пише NYT.

Водночас моральний дух українських бійців, який більшу частину війни був кращим, ніж у противника, стає проблемою. Солдати, які перебувають на позиціях під Бахмутом або виходять з вуличних боїв на короткі перерви, висловлювали в інтерв'ю виданню жах від масштабів насильства і смертей.

На ранок 4 квітня противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках. Минулої доби, 3 квітня Сили оборони відбили там десятки атак, повідомив Генштаб Збройних сил України у ранковому зведенні.

Зараз ви читаєте новину «Весняний контрнаступ стане справжнім випробуванням для ЗСУ – The New York Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути