вівторок, 15 березня 2016 15:57

В Університеті Шевченка відкрили ретро-аудиторію
30

Фото: Володимир Мукан

У Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка відкрили аудиторію "Ретро". Її інтер'єр відтворено за фотографіями навчальних приміщень цього корпусу початку 20 століття. Також є деякі елементи оздоблення середини 1950-х років.

Старовинна аудиторія знаходиться на третьому поверсі в корпусу інституту на бул. Тараса Шевченка. Він зведений 1852 року за проектом архітектора Олександра Беретті.

Вхідні двері в навчальну кімнату, на відміну від решти дверей, білі. Над ними — невелике вікно. У аудиторії паркет змінили на підлогові дошки, металопластикові вікна — на дерев'яні. Замість сучасних парт стоять старі — із нахиленими вниз чорними стільницями та лавами без спинок.

Автор: Володимир Мукан
 

Всі парти, як і кафедра для виступів, автентичні. Їх зберегли працівники інституту. Викладацький стілець виконаний у австрійському стилі. Такі були в цьому корпусі до Першої світової війни. Для освітлення повішали масивні лампи із металевим плафоном. Їх вмикають старовинними вимикачами із поворотним механізмом. Вони, як і розетки, виконані із блискучої порцеляни.

"Ідея створення такої аудиторії почалася з того, що до мене підійшли колишні випускники. Кажуть, дайте нам таку аудиторію, де є ще ті старі парти. Ми знайшли таку. Це тоді була 140 аудиторія на третьому поверсі. А потім за сприяння ректора вирішили створити цю ретро кімнату. У ній можна пройнятися атмосферою та історією початку 20 століття", - говорить директор Інституту філології професор Григорій Семенюк.

Читайте також Студенти Інституту філології на перервах плетуть маскувальні сітки для АТО

На стінах аудиторії висять старі фото із підписами. На них зображений корпус Інституту філології у різні роки. Одразу після відкриття в середині 19 століття тут була Перша чоловіча гімназія. У часи Першої Світової війни — військовий лазарет. Після революції 1917 року приміщення займали Генеральний секретаріат освіти, Міністерство освіти та Народний комісаріат освіти. У 1920 році будинок передали Всенародній бібліотеці України. А з 1951 року в нинішній будівлі остаточно розмістився філологічний факультет КНУ ім. Т. Шевченка.

Автор: Володимир Мукан
 

"Тут ще був й історико-філософський факультет. Я теж мав честь навчатися у цьому корпусі, сидів за такими партами. Деякі із них ще й відкриваються. Ці меблі добротно зроблені, прослужили не одному поколінню студентів. Створення цієї аудиторії — це добра справа. Завдяки таким ідеям ми зберігаємо наші університетські традиції та історію. Цю аудиторію не потрібно закривати й робити з неї музей. Вона повинна працювати. Тут можна проводити групові заняття, для сучасних студентів це буде цікаво. За стан приміщення боятися не варто. Наші студенти вміють цінувати добро", - каже ректор університету академік Леонід Губерський.

Читайте також У Інституті філології відкрили інсталяцію Майдану й вшанували героїв Небесної сотні

Вікна аудиторії виходять на Парк імені Тараса Шевченка. У ній свого часу працювали та викладали відомі вчені-філологи Леонід Булаховський, Андрій Білецький, Павло Плющ, Ніна Тоцька та інші.

"5 років, які я провчився у цьому Жовтому корпусі, були найкращими. Ця аудиторія передає унікальну атмосферу цього навчального закладу. Відчувається зв'язок із минулим. Коли я тут навчався, то багатьом студентам допомагала та історична аура, яка є в університеті. Я це відчував, інші студенти з Грузії теж. Впевнений, що таке відчували і відчувають студенти з інших країн, які тут навчалися і навчаються. Прошу дозволу інколи приходити сюди, посидіти за цими партами, згадати, подумати", - каже колишній посол Грузії в Україні Григол Катамадзе. Він із 1980 року був студентом Київського державного університету імені Тараса Шевченка.

Автор: Володимир Мукан
 

Нагадаємо, що у квітні минулого року в Інституті філології відкрили аудиторію імені Сергія Горбенка, 19-річного студента-японіста, який захищав Донецький аеропорт від російських окупантів.

Зараз ви читаєте новину «В Університеті Шевченка відкрили ретро-аудиторію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути