середа, 27 червня 2012 19:12

В Умані мешканці демонтували "нічийний" кіоск хасидів
14

Фото: Фото: Ірина Патлатюк

Сьогодні в місті Умань, на Черкащині, місцеві жителі демонтували "нічийний" кіоск у районі паломництва хасидів. Два кіоски, чиїх власників міська рада встановити не змогла, замурували будинок за адресою Пушкіна, 41.

Кіоски хасиди-паломники збудували без дозволів відповідних органів влади на проїжджій частині дороги. Власники будинку, доступ до якого перекрили, розповідають, що зверталися і у правоохоронні органи, і до міської влади, проте кіоски ніхто не забрав. Тому люди вирішили прибрати їх самі.

Кіоски знаходяться на вулиці між синагогою та могилою хасидського святого рабі Нахмана. У них хасиди продають літературу та жіночі прикраси. Місцеві розповідають, що раніше кіоски працювали під час Рош-га-Шана (іудейського нового року) та перед великими святами, коли паломники приїздять в Умань. Зараз кількість паломників збільшилася, тому один з кіосків працює постійно. Проте хто ж власник кіоску ні правоохоронцям, ні міській раді й досі встановити не вдалося.

"Остання відповідь нам прийшла з прокуратури, що власників кіосків не встановили, - розповіла власниця будинку Пушкіна, 41 Людмила Лисак, 72 роки. - Ми чотири роки боролися, щоб їх забрали. Через ці кіоски нам зовсім не видно вулиці, ми тут замуровані. Лишили нам одну вузьку калітку, заїзд у двір перекрили. Коли просилися торгувати під нашим парканом, то сказали, що займуть частину тротуару. А вибудували цілий магазин, нашої хати через нього не видно навіть. Свіже повітря до нас не потрапляє, у дворі тінь. Ми задихаємося. Просила їх, щоб знесли, але мовчки розверталися і йшли від мене, навіть не говорили. Був представник міської ради, я його спитала, що роботи. Він каже, щоб самі розбиралися. Куди не зверталися, результату ніякого немає. Тепер сказали, що кіоски нічийні. Тому я вирішила їх знести".

Сьогодні наймані працівники знесли один кіоск, більший планують демонтувати завтра. Демонтаж відбувся мирно, конфліктів між місцевими та паломниками не було. Власник кіоску так і не з'явився, тому його перевезли на територію синагоги.

Зараз ви читаєте новину «В Умані мешканці демонтували "нічийний" кіоск хасидів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути