пʼятниця, 29 січня 2010 13:14

В Україні зменшується кількість курців

В Україні зменшується кількість курців

Українці активно відмовляються від шкідливої звички куріння.

Відповідно до дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, тих, хто щодня палить тютюн, за останні чотири роки в Україні стало менше. Якщо прожити день без сигарети ще в червні 2005 року не могли 37% населення у віці старше 15 років (62% чоловіків і 17% жінок), то в жовтні 2009 року таких співвітчизників, хоч все ще було багато, але вже на 12% менше.

Тепер щодня курить в Україні кожен четвертий її житель (25% населення) старше 18 років, а це близько 47% чоловіків та 7% жінок.

Для порівняння, згідно з інформацією, наданою Європейською комісією, в тій же Німеччині зараз щодня курить більше людей, ніж в Україні, - понад 27% населення старше 18 років. У США - близько 16% населення тієї ж вікової категорії.

Олександр Педан, телеведучий ранкового шоу "Підйом" на Новому каналі, курити теж кинув півтора роки тому.

"Набридла постійна залежність від того, що сигарети потрібно купувати, а якщо їх немає, то у когось брати", - говорить він. Курив він роки чотири. Останнім часом по півтори-дві пачки на день. А зараз кидають курити тому, що не курити модно, вважає телеведучий.

Більш скептичний 35-річний телеведучий Андрій Доманський.

Як він сказав, заборонами навряд чи можна домогтися зменшення кількості курців. Все, до чого привела державна політика по боротьбі з курінням, це те, що вже десять років некурящий Доманський у ресторанах в Києві отримує найгірші місця: найкращі столи - як і раніше за курцями. А що стосується заборони на куріння в тамбурі потяга, так спробуйте, якщо все-таки хочете закурити в потязі, просто дати провідникові 10 грн., посміхається він.

Радіти падінню кількості щоденних курців в Україні поки що рано, кажуть активісти з боротьби з курінням. Адже все населення, що курить, а це не тільки ті, хто курять щодня, але й ті, хто робить це періодично, в 2009 році становило майже 34% від усіх співвітчизників, повідомляє компанія ТНС Україна, яка проводила дослідження серед українців у віці від 16 до 65 років, що проживають у містах з населенням 50 тис. чоловік і вище.

І число їхнє, на відміну від числа щоденних курців, практично не падає. У 2005 році українців, що курять, було практично стільки ж, скільки і чотирма роками раніше. І це ще не рахуючи тих, хто курить сигари або кальян: при соцопитуваннях вони іноді називають себе курцями, а іноді ні, часто вважаючи, що до таких не належать, кажуть соціологи.

Просто ті, хто курив кожен день, часто не перестають робити це остаточно

У Росії, наприклад, за даними Росстату, кількість щоденних курців у 2008 році становило 33% від населення старше 15 років (проти 25% в Україні від населення старше 18 років), при цьому курили 55% всіх чоловіків і 16% усіх жінок. У Польщі та у Франції, за інформацією, наданою Єврокомісією, в 2007 році курило 28% населення старше 18 років.

За матеріалом Корреспондент.net
Зараз ви читаєте новину «В Україні зменшується кількість курців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути