вівторок, 15 червня 2010 11:02

В українському насінні зашкалює кадмій

В українському насінні зашкалює кадмій

Насіння соняшнику, яке продається в Україні, небезпечне для здоров'я. Таку заяву зробив Центр незалежних споживчих експертиз "Тест".

У всіх перевірених Центром зразках було виявлено перевищення важкого металу кадмію в 2-6 разів.

"Ключовим моментом тестування насіння була перевірка на вміст бензапирену і кадмію. Канцероген бензапирен в значних кількостях не раз виявлявся в соняшниковій олії. Проте в насінні його виявилося не багато: 0,7-1мкг на кг, при нормі 2мкг на кг. Зате ситуація з кадмієм просто вразила. З 13 зразків насіння, зокрема і зарубіжного виробництва, і насіння з базару, великий вміст кадмію виявився у всіх зразках", - сказано в повідомленні.

Найбільша кількість металу виявлена в насінні Mogyi виробництва Mogyi Ltd (Угорщина) - 0,63 міліграм на кг при нормі не більш 0,1мг/кг.

Також багато кадмію в насінні "Сонце" виробництва "ТД Сонце" (Донецьк) - 0,47 міліграм на кг, Stakan semechek premium виробництва ЗАТ "Енергомаш" (Красноармійськ) - 0,42 міліграм на кг, Захід виробництва ТОВ "Захід ТМ" (Ступки) - 0,46 міліграм на кг, Юзовські відбірні виробництва "Цитрон Плюс" (Донецьк) - 0,37 міліграм на кг, Semki max виробництва "Снек Експорт" (Дніпропетровськ) - 0,31 міліграм на кг. Насіння, куплене на базарі біля метро "Лісова", містять кадмію 0,24 міліграм на кг.

"Соняшник здатний активно накопичувати кадмій, витягаючи цей важкий метал з ґрунту. А в ґрунт кадмій потрапляє з фосфатами, які разом з нітратами є найбільш популярними добривами в сільському господарстві. Одним з основних джерел кадмієвого забруднення ґрунтів є їхнє удобрення, особливо суперфосфатом, куди кадмій входить як домішка", - наголошується в повідомленні.

"Сумно, що якраз внесення фосфатних добрив і підвищує врожайність соняшнику, - повідомили в Центрі. - Ще страшніше те, що кадмій накопичується в організмі. При цьому насамперед вражаються нирки і нервова система, пізніше починаються серйозні проблеми з кістками, оскільки кадмій порушує мінералізацію кісток і блокує синтез вітаміну Д".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «В українському насінні зашкалює кадмій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути