пʼятниця, 24 жовтня 2014 14:46

"В країні 19 млн свиней і українці в цьому активно допомагають" - дещо з нефутбольного життя Ольборга і Данії (ФОТО)
26

Населення данського Ольборга, однойменна команда якого в минулий четвер нокаутувала в себе київське "Динамо", становить близько 110 тисяч осіб. Місто живе активним життям, інтенсивно будується. Але при цьому повністю відсутня загазованість.

Причина не тільки в бажанні і вмінні європейців дотримуватися екологічних стандартів. В Ольборзі, як і у всій Данії, народним транспортним засобом є велосипед. Велопарковок навіть в маленьких містах, не кажучи вже про столицю Копенгагені - на кожному повороті. Також, як і велосипедних доріжок, на яких велосипедист - цар і бог.

Автор: Євген Савчук
 

"Тут є люди просто схиблені на велосипедах, які не визнають ніяких інших видів транспорту. Це тут ще нічого, а в Копенгагені вони просто "косяками" носяться. Потрібно бути дуже гранично уважним, адже на велосипедній доріжці велосипедист за рідкісним винятком завжди правий", - каже наш екскурсовод Тарас Данилюк. Разом з дружиною Ольгою - скрипалі ольборського симфонічного оркестру. В минулому кияни, в Данії живуть з 1998 року. Мають данське підданство.

"Батьки і раніше в Києві. Навіть наш нинішній статус поки що не дозволяє їх сюди забрати на легальне становище. Відносно іноземців датське законодавство дуже жорстке, - відзначає Тарас. - Навіть у Швеції воно значно м'якше. Саме тому багато тих, хто хоче створити сім'ю з іноземцем і при цьому працювати в Данії, роблять це в Швеції. Користуються зручним транспортним сполученням: приміром, від Копенгагена до шведського Мальме - всього 20 хвилин електричкою".

Архітектура Ольборга - це поєднання старовинної естетичності з сучасною практичністю. Центральна частина міста - переважно будинки з червоної цегли з черепичними дахами. Приміром, такі.

Автор: Євген Савчук
 
 
 

 

Або, наприклад, монастир Святого духа. Родзинка цього шедевра архітектури - дерево з райськими яблуками перед входом в монастирське подвір'я.

Автор: Євген Савчук
 
 
Автор: Євген Савчук
 

Багато будівель не тільки живуть століттями, а й змінюють своє призначення. Приміром, колишня міська ратуша, де нині розташувався місцевий ЗАГС.

Автор: Євген Савчук
 

Або старовинна аптека, закрита зовсім недавно і переобладнана під винний підвальчик.

Автор: Євген Савчук
 

Або колишня ТЕЦ, де сьогодні - цілий навчальний комплекс для молоді, включає музшколу, різні секції і т.д.

Автор: Євген Савчук
 

Багато в місті пам'ятників-статуй, присвячених як людям, так і домашнім тваринам. Наприклад, такий.

Автор: Євген Савчук
 

Що стосується сучасних будов, причому не тільки в Данії, але і в скандинавських країнах взагалі, то будівлі мають вигляд недобудованої конструкції. Попросту кажучи, представляють із себе голі бетонні стіни і блоки, з'єднані між собою. Це дозволяє не тільки значно економити кошти, а й з урахуванням вологого скандинавського клімату, уникати грибка та іншого негативного впливу вогкості на будівлі.

Одна з найвідоміших сучасних будівель в Ольборзі - суперсучасний концертний зал, відкритий в березні нинішнього року. Включає в себе кілька невеликих концертних залів, відділених один від одного звуконепроникними стінами і стеклами. Крім послухати музику, публіці створені всі умови для відпочинку.

Автор: Євген Савчук
 
 
Автор: Євген Савчук
 
 
Автор: Євген Савчук
 

Що стосується економічного потенціалу, Ольборг - великий промисловий центр, знаходиться на березі протоки, що сполучає Балтійське і Північне моря. Розвинене рибальство.

 

"Населення Данії - близько 5 млн людей, а свиней в Данії - 19 млн. Активну допомогу в цій справі надають саме українці, - напівжартома каже Тарас. - Справа в тому, що багато студентів українських аграрних вузів приїжджають сюди на трудову практику. Їх охоче беруть по причині того, що мало кому хочеться займатися брудною роботою в статусі дешевої робочої сили. Багато хто потім тут і залишаються. Взагалі ж переробка свинини в Данії - задоволення недешеве, тому підприємств подібного профілю в країні вже практично не залишилося, всі вони переїхали до Німеччини".

Не можуть не кинутися в очі ціни, які вищі від українських в 4-5 разів. Та й взагалі, в Данії, як і у всій Скандинавії дуже великі податки. Досягають 45%, є і "прогресивний" - 60%. Але при цьому постійно будуються і ремонтуються дороги, медичне обслуговування безкоштовне, багато інших соціальних пільг. Середня зарплата в країні "чистими" - 2500 євро, допомога по безробіттю - 1000 євро.

Зараз ви читаєте новину «"В країні 19 млн свиней і українці в цьому активно допомагають" - дещо з нефутбольного життя Ольборга і Данії (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути