понеділок, 28 березня 2016 18:14

В Києві відкрили пам'ятник білоруським героям Майдану та АТО
5

Сьогодні, 28 березня в Києві відбулось урочисте відкриття пам'ятника білорусам, які загинули за Україну.

Про це повідомляє кореспондент видання Gazeta.ua

На пам'ятній дошці три обличчя: Михайло Жизневський, боєць УНСО, який загинув під час бойових зіткнень на Майдані, Алесь Черкашин "Тарас" та Віталій Тиліженко "Кекс", бійці ТГ "Беларусь" ДУК "Правий сектор", які загинули в бою під Старогнатівкою на Донбасі.

 

"Сьогодні в лавах Збройних Сил України воюють не лише українці, а й жителі інших держав. Ми тут зібрались для вшанування пам'яті білорусів, які загинули за Україну під час Революції Гідності та Антитерористичної операції. У них на Батьківщині люди ще не скоро зможуть встановити героям пам'ятник та вшанувати їх пам'ять. Тому ми просто забов'язані зробити це в Україні", - зазначила організатор заходу Ольга Гальченко.

Нова скульптура виконана у формі хреста в кольорах національного прапора Білорусі, центр якого прикрашає історичний герб білоруських земель - так звана Пагоня. Встановлено пам'ятник в адміністративній будівлі неподалік коледжу Національного університету технологій та дизайну.

 

Встановлення меморіалу приурочене до білоруського Дня Волі, який є прототипом нашого Дня Незалежності, та відзначається 25 березня.

Побратими загиблих зазначили, що померли найкращі сини своєї держави, але їх подвиг будуть пам'ятати вічно. Крім того, військовослужбовець з позивним "Док" зазначив, що всі іноземці, які воюють в Україні замість нагород і визнання отримали зайві проблеми. "Зараз іноземні громадяни, що воюють в Україні отримали нові проблеми. Ми не можемо стати громадянами цієї держави, хоча Петро Порошенко обіцяв, що кожен іноземець, що воює на Донбасі, отримає український паспорт. Люди не можуть влаштуватися на роботу, скористатись медичним обслуговуванням, придбати житло та навіть взяти кредит у банку", - підкреслив військовослужбовець.

Командир ТГ "Беларусь" Ігор зазначив, що на багатьох білорусів дома відкриті кримінальні провадження, тому вони вимушені ховати свої обличчя.

"Я вимушений ховати своє обличчя, бо на всіх нас в Білорусі заведені десятки кримінальних справ, ніби за найманство", - пояснив він.

 

На адресу загиблих було сказано багато гарних слів та спогадів.

"Ми дуже добре знали Тараса і Кекса, немало пережили разом. Пам'ятаю, як ми разом веселились під обстрілами. Досі не можу уявити, що їх немає з нами. А, може, в це і не треба вірити…" – згадує ще одна організаторка заходу Олександра.

Автор пам'ятника Гліб також подякував бійцям за мужність, відвагу та готовність захищати правду. Гліб розповів, що сам втратив сина в Донецькому аеропорту, а його донька і зараз воює на Донбасі.

 

Після урочистої частини Оркестр Почесної варти зіграв мелодію з відомої пісні "Ген, плине кача...", а всі бажаючі поклали квіти до меморіалу білоруським героям.

 

Раніше повідомлялось, що на Кіровоградщині спалили могилу бійця АТО Максима Бендерова.

Зараз ви читаєте новину «В Києві відкрили пам'ятник білоруським героям Майдану та АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути