середа, 29 січня 2014 05:57

"В Єнакієвому всі пишаються, що вони - земляки президента" - Юлія Гонтарук знайшла батьківську хату Януковича
6

Фото: Фото: Ольга Каменєва

Режисер 26-річна Юлія Гонтарук зняла для проекту "Вавилон 13" 5-хвилинний документальний ролик про батьківську хату президента Януковича у селищі  Єнакієве на Донеччині. До Єнакієве режисерка їздила в кінці грудня. Каже, знайти колишню хату президента було нелегко.

- Нас направили в поселення Роздоловка біля Єнакієво. Вийшли ми з машини. А там - "Сталкер" Тарковського: все сіре, гавкають собаки, ворони каркають. Почала розпитувати людей, як знайти хату Януковича. На заправці зустріли жіночку-продавщицю: з гордістю, як в радянському кіно, казала нам: "Вы на родине Януковича". Вони всі пишаються, що вони земляки самого президента. Нам дуже пощастило, що ми зустріли старенького колишнього судіда Януковичів. 4 години ходили, змерзли, поки не побачили того дідуся. "Да канешно. Он же мой сосед. Пойдемте". Дійшли. Хата занедбана. Цього року на ній зняли шифер. Стіни розвалені. Тину нема. Це хата, яку побудував батько Януковича. Цією хатою президент не займається. Навіть не заїжджає туди. Відремонтована тільки 34 школа, де Янукович вчився. Все інше - розвалюхи. Ролик вийшов на 9 хвилин. Я його скоротила до 5.

- Єнакієвці бояться усього, телекамери - тим більше, - ділиться враженнями дівчина. - Нічого не дивляться, крім своїх регіональних телеканалів. Всі, як один, повторюють слова Азарова: "Якщо ми підемо в ЄС, шахти й заводи закриють, пенсії не платитимуть, і ми підемо в НАТО". Їх дуже складно викликати на відвертість. Якщо бачать камеру, це для них значить, що ти з Майдану, що ти журналіст і ведеш пропаганду проти їхньої влади. Цих людей треба показати. Їх треба почути, зрозуміти і їм допомогти. Їм реально дуже складно. Щоб викликати довіру, переконувала: "Я хочу вас почути. У вас зараз є можливість висловитися".

Знімаючи сюжет у Макіївці, Юлії з оператором довелося рятуватися втечею від місцевих молодиків.

- У Макіївці знімали шахтаря, який розклеював майданівські наліпки "Вимога номер 1- відставка президента". Поки ми це знімали, за  нами трьома з оператором і звукорежисером ув'язалися спершу 10 молодиків, потім 30. Почали чіплятися, запитували, що ми тут знімаємо. Куди нам бігти о другій ночі? Я зрозуміла, що ми просто не виїдемо з тієї Макіївки. Одного хлопця я розговорила. Каже: "Мы не хотим в Европу, хотим, чтобы все было, как в Советском Союзе. Тогда все было хорошо". - Запитую: "Скільки вам років?" - 18. - "То ти бачив, що було при Союзі?" - "Мне бабушка рассказывала". Потім зібралися чоловіки під 30 "тітушачого" вигляду, але це не тітушки, а просто населення Макіївки. Ми втекли від них у кафе.

Відзняти закинутий завод, який розкрадають на металобрухт, знімальній групі "Вавилону 13" не вдалося. Заборонили "охоронці".

- Я дізналася, до на Донбасі є закинутий завод. Приїхали ми в містечко. Побачили Прип'ять. Для кінематографістів - фактурне і цікаве місто. 5-поверхові будинки покинуті, жесть, розруха. Вирішили сходити на завод. Прохідна, від неї дірка через сто метрів. Зайшли через дірку – нас відразу звідти випроводили охоронці. Люди в містечку потім розказали, що цей завод розкрадають, ріжуть на метал, і всі про це знають.

Розкрадання заводів на Донеччині – картина типова. Тому таким незвичним видається, що один колишній завод пустили на інші цілі. У Горлівці під Донецьком створили арт-простір "Ізоляція".

- Донька директора вирішила його не закривати, а організувати митців. Там художники, фотографи. Літератори роблять інсталяції і читання. Це дуже круто для Донбасу. Це люди, які намагаються хоча б якось змінювати свідомість донеччан. Найбільше зворушив донецький Євромайдан біля пам'ятника Шевченку в центрі міста. Спочатку там стояли 70-100 людей. Після того, як ми зробили ролик про донецьку ходу, на цей майдан прийшли вже 300 чоловік. Стоять з прапорами і синьо-жовтими кульками. Це дуже зворушливо – маленька купка людей. Вони виходять по годинах – розписали собі зміни. Збираються о 7-й ранку. О 8-й ідуть звідти, потім приходять після роботи. Їм там дуже складно, тому що більшість їхніх сусідів їх не підтримує. Тиснуть на них і цькують.

Зараз ви читаєте новину «"В Єнакієвому всі пишаються, що вони - земляки президента" - Юлія Гонтарук знайшла батьківську хату Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути