вівторок, 18 червня 2013 00:00

Янукович пообіцяв Єнакієвому чисте повітря

14 червня, 11.30. Вулиці міста Єнакієве на Донеччині безлюдні. Дерева побілені. Кущі й трава підстрижені. На газонах — ані папірця. Де немає бордюрів, побілили землю.

На дорозі свіжа розмітка, машин та пішоходів — одиниці. На порожній зупинці чергує міліціонер. Асфальт у напрямку металургійного заводу миють дві поливальні машини.

13.00. Біля прохідної заводу зібралося керівництво. Міністр освіти Дмитро Табачник, міністр екології Олег Проскуряков та міністр фінансів Юрій Колобов готуються зустрічати президента Віктора Януковича.

З півсотні робітників вишикувалися навпроти у дві шеренги. Майже всі інженерно-технічні працівниці.

Фотокореспондентам дозволяють стати ліворуч заводчан. Попереджають, щоб не знімали кортеж глави держави і не відходили.

13.40. Біля заводоуправління паркується президентський кортеж. Янукович виходить із автомобіля, одягає піджак. На вулиці +29°С. Його супроводжують сини Олександр і Віктор, мільярдер Рінат Ахметов, якому належить Єнакіївський металургійний завод, мер міста Валерій Олійник, губернатор Андрій Шишацький та голова облради Андрій Федорук.

Заводчани плещуть у долоні, кричать: "Здравствуйте!". Янукович із почтом зупиняється навпроти жінок на відстані близько 2 м.

— Вы знаете, по какому поводу мы приехали? Или нет? — усміхається президент.

— Конечно! — кричать.

— Точно? А? Довольны? Особенно, наверное, жители центра. Я знаю, сам всю жизнь прожил в центре.

У центрі Єнакієвого розташований металургійний завод, що є головним забруднювачем міста. Екологічну проблему має розв'язати нова аглофабрика. Президент приїхав на презентацію проекту. По закінченні будівництва шкідливих викидів в атмосферу поменшає на 90%.

Глава держави спілкується з людьми близько хвилини і йде на підприємство з чиновниками та охороною.

У їдальні обладнаний прес-центр. На трьох екранах показують, що відбувається на засіданні. Виступають директор заводу і представник австрійської сторони, яка розробила проект. До мікрофону підходить Рінат Ахметов:

— Я помню, как вы, Виктор Федорович, меня убедительно попросили: "Ринат, пожалуйста, не остановите ЕМЗ. Это очень важно для города", — Ахметов згадує 1997 рік.

Розповідає, що вклав у розвиток заводу $670 млн і зберіг робочі місця. Обіцяє, згодом повітря стане чистим не лише в Єнакієвому, а й у інших містах, де є його металургійні комбінати — у Маріуполі, Запоріжжі.

— Только надо набраться терпения, — каже мільярдер.

— Я всегда приезжаю сюда с большим волнением и тревогой. С волнением — потому что это моя родина. С тревогой — ведь я очень много в жизни думал, как жили мы, как жили наши родители, как будут жить наши дети... — починає глава держави. Оператор крупним планом виводить на екран обличчя молодшого сина президента — Віктора. — …в этом городе, — завершує фразу Янукович.

У прес-центрі лунають оплески і сміх журналістів.

— И конечно — огромное желание создать лучшие условия для будущих поколений.

Янукович розповідає про програму, за якою до 2020 року покращає екологічна ситуація:

— Подобные проекты дают возможность Украине становится в ряд высокотехнологических стран. Украина идет путем внедрения европейских стандартов.

Близько 14.30 президент від'їжджає. З даху їдальні спускаються двоє високих чоловіків у камуфляжі, на їхніх плечах метрові сумки захисного кольору.

— Снайперы, — шепочуться працівниці їдальні.

17.50. На виїзді з Єнакієвого рейсовий автобус на Донецьк зупиняє автоінспектор.

— Говорите, шо вам на поезд нада! — радить водій пасажирам.

— А нам и так надо, — лунає жіночий голос.

— На работу опаздываю! — кричить чоловік.

У лівій руці даїшник тримає мобільний, у правій — смугасту палицю, теліпає нею. Слухає по телефону інструкції.

Запитую, чи довго стоятимемо.

— Все вопросы к руководству.

За 5 хв. автобус пропускають. Уздовж дороги залишаються стояти близько 20 легковиків та вантажівок.

На трасі Єнакієве — Донецьк що 100-200 м чергують правоохоронці, не випускаючи з рук мобільних. Працівники ДАІ зупиняли автобус ще двічі.

"Пока он тут — хоть подышим"

Дорогою на автовокзал запитую в таксиста, чи радіє з приїзду Віктора Януковича.

— Для Енакиево хорошо, что он президент. Дороги поделали. На заводе щас все повыключали — наверно, по освежителю воздуха каждому рабочему раздали. Пока он тут — хоть подышим. Бывает, пыль такая стоит — аж глаза забивает! Вот щас дым белый — видели? А по ночам фильтры на заводе отключают — и черный, и рыжий валит из труб.

На автостанції жінка торгує морозивом. Цікавлюся, чи підтримує Віктора Януковича.

— Сказать честно? Нет, — шепоче продавщиця у синьому фартусі.

Пояснює, що втратила голос на нервовому ґрунті. Офіційної роботи знайти не може, у шахті отримала інвалідність, має хворі ноги, на життя не вистачає.

— Мне 52, хочется на работу, а никто не берет. По группе 840 гривен получаю, а за трехкомнатную квартиру платить надо 1300. Так у нас все дорого в Ждановке (сусіднє місто з Єнакієвим. — "ГПУ").

50 представників засобів масової інформації акредитувалися на презентацію проекту аглофабрики за участю президента в Єнакієвому 14 червня. А зала для нарад на металургійному заводі розрахована на 20 осіб. Так обласні чиновники пояснили, чому журналісти мусили спостерігати за подією з екранів у прес-центрі.

20 авто щонайменше мав кортеж президента Віктора Януковича під час поїздки до міста Єнакієве.

Зараз ви читаєте новину «Янукович пообіцяв Єнакієвому чисте повітря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути