понеділок, 18 жовтня 2010 15:21

Уперше за 13 років Україна направить свого космонавта на орбіту

Уперше за 13 років Україна направить свого космонавта на орбіту
Україна має намір направити свого космонавта на російський сегмент Міжнародної космічної станції (МКС).

Про це повідомила прес-служба Національного космічного агентства України (НКАУ) за підсумками візиту 12-14 жовтня в Україну глави Федерального космічного агентства РФ Анатолія Пермінова.

13 жовтня сторони провели восьме засідання підкомісії з питань співробітництва в сфері космічної промисловості комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії.

На засіданні підкомісії підведені підсумки виконання попередніх домовленостей та обговорені питання: пріоритетного проекту єдиного координатно-часового забезпечення України і Росії на базі російської Глобальної навігаційної супутникової системи ГЛОНАСС, співробітництва з виконання наукових експериментів на російському сегменті МКС, проведення фундаментальних наукових досліджень та дистанційного зондування Землі, спільного використання засобів Національного центру управління та випробувань космічних засобів (НЦУВКЗ).

"За результатами засідання підписано протокол, в якому передбачені заходи щодо подальшого розвитку співпраці за вищевикладеними напрямами та дано доручення відпрацювати питання про підготовку українського космонавта для польоту в космос на російському кораблі і його участі в довгостроковій роботі на російському сегменті МКС", - йдеться в повідомленні. Протоколом передбачено проведення спільних заходів з відзначення в Росії і в Україні 50-річчя польоту в космос Юрія Гагаріна.

Російська делегація відвідала НЦУВКЗ, розташований поблизу міста Євпаторія в Криму, для ознайомлення з його можливостями для участі в перспективних міжнародних космічних проектах, в тому числі реалізованих в рамках Російської Федеральної космічної програми. Керівник Роскосмоса Анатолій Пермінов високо оцінив стан готовності технічних засобів НЦУВКЗ і рівень підготовки його фахівців.

Зазначимо також, влітку Москва і Київ домовились, що українські фахівці візьмуть участь у роботах зі зборки й випробування космічних пілотованих кораблів "Союз" і "Прогрес".

Нагадаємо, в останній раз український космонавт літав у космос у 1997 році.

РБК-Украина

Зараз ви читаєте новину «Уперше за 13 років Україна направить свого космонавта на орбіту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути