понеділок, 27 лютого 2017 19:01

Україні в 2018 році загрожує дефолт – Віталій Скоцик

Україні в 2018 році загрожує дефолт – Віталій Скоцик
Лідер Аграрної партії Віталій Скоцик

До початку 2019 року Україна муситиме виплатити заборгованості перед зовнішніми кредиторами на $14,4 млрд. Якщо нинішні тренди в податковій та економічній політиці не буде змінено, наша держава не зможе розплатитися з боргами, тобто муситиме 2018 року оголошувати дефолт.

Такий прогноз висловив економіст, лідер Аграрної партії Віталій Скоцик в інтерв'ю "Обозревателю".

Він нагадав, що падіння економіки спостерігається в Україні, починаючи з 2013 року. І воно доводить, що влада є абсолютно непрофесійною.

"Економіка невпинно падала всі ці роки. Наприкінці 2016-го вона хоч і трошки зросла в гривні, але з девальвацією у 15% автоматично впала. На жаль, уряди (і попередній, і чинний) не були здатні професійно вибудувати стратегію розвитку держави, закласти основу розвитку нових підприємств і робочих місць. Навпаки, позакривались багато підприємств – майже 250 тисяч за два попередніх роки. За останні три роки ми втратили майже 2,5 млн робочих місць, майже 4 млн українців виїхали працювати за кордон", - наголосив Віталій Скоцик.

На цьому тлі виплата зовнішніх боргів нашої держави опинилася під питанням, вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податки в Україні потрібно знизити вдвічі – промислова рада Аграрної партії

"Сьогодні українець з моменту народження винен зовнішнім кредиторам 140 тис. грн. Якщо продовжиться падіння економіки в 2017 році, а так однозначно й буде, то виплатити 4,4 млрд у такий короткий період часу - майже непосильне завдання. А до початку 2019 року наша загальна заборгованість перед зовнішніми кредиторами сягне $14,4 млрд. Таке навантаження на економіку, яка складає 76-78 млрд, – дуже велике".

Причини нинішніх проблем, на думку Віталія Скоцика , були закладені 2014-го, коли відбулась зміна податкової системи. Вона продовжила руйнування економіки. Тоді у головної галузі – аграрної – забрали систему оподаткування, що стимулювала виробництво, зокрема, через механізм спеціального режиму ПДВ для аграріїв. Повернути цю систему вкрай важливо, щоб відновити економічне зростання.

"Якщо ми вчасно й якісно опрацюємо новий податковий кодекс і бюджет, який зупинить падіння економіки, то зможемо вирівняти ситуацію 2018 року. Якщо ні – доведеться оголошувати зовнішній дефолт, реструктуризувати заборгованості та будувати економіку заново", - вважає Віталій Скоцик.

Зараз ви читаєте новину «Україні в 2018 році загрожує дефолт – Віталій Скоцик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути