пʼятниця, 03 листопада 2006 09:59

Україна займає 152 місце за кількістю жінок у парламенті

За кількістю жінок у парламенті Україна знаходиться на 152 серед країн світу. Попереду не тільки держави з давніми демократичними традиціями, а також Білорусь, Росія, Угорщина, Польща, Словаччина, Румунія, але і такі держави, як Мозамбік, Намібія, Уганда.

Про шляхи вирішення проблеми рівного представлення у владі чоловіків і жінок йшлося за круглим столом, який пройшов сьогодні, 2 листопада в Ужгороді. У зборах взяли участь представники влади, преси, громадських організацій, міжнародних установ, зокрема ОБСЄ.

За підсумками заходу ухвалено рішення про створення комісії з питань гендерної рівності при заступнику голови обласної державної адміністрації.

За словами представника відділу у справах сім"ї, молоді і спорту міськадміністрації Оксани Гураніч, до цих пір дехто з чиновників "ще плутає гендер з тендером". Вона навела приклад того, як в Європі йде справа у питанні рівності жінок і чоловіків: "Романо Проді, керівник Єврокомісії, висував на посаду одного з єврокомісарів свого земляка, але той не пройшов лише тому, що висловив переконання, що місія жінки - народжувати і виховувати дітей".

- Проект закону про гендерну рівність ходив по комітетах впродовж 6 років. Прийняли його лише тоді, коли був викинутий рядок про 30 % квоти жінок у списках політичних партій, - відзначила Гураніч.

У свою чергу начальник управління культури міськадміністрації Юрій Гліба повідомив, що серед акторів, музикантів, працівників сфер освіти і торгівлі не вистачає чоловіків. Проте ті, які там все ж таки працюють, зарплату отримують підвищену, оскільки вони - начальники.

- Чоловіки не хочуть ділитися повноваженнями, а також і навантаженнями. Може тому, серед них рівень смертності вищий, - відзначив Гліба.

Директор Закарпатського Центру гендерної освіти Маріана Колодій навела дані опитування серед школярів.

- Більшість з опитаних відповіли, що головою сім"ї у них є мати. 60-80 % учнів живуть в неповних сім"ях. Діти у таких сім"ях ростуть з гендерновикривленою соціалізацією, - відзначила Колодій, повідомляють ПОДРОБНОСТИ.UA.

Зараз ви читаєте новину «Україна займає 152 місце за кількістю жінок у парламенті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути