субота, 30 січня 2016 18:22

У Варшаві і Стамбулі піклуються про котів-безхатченків
5

Фото: greenbelarus.info

У Варшаві міська влада годує бездомних котів, а в Стамбулі імам влаштував притулок у мечеті.

Міська влада Варшави турбується про бездомних котів. Їх годують – на кожного кота припадає по 9, 5 кг вологого і сухого корму на рік від мерії. Їжу розносять члени громадських організацій, бажаючих більше 2 тисяч.

На початку року тварин порахували, їх виявилося у польській столиці 29 тис.618. Протягом останніх 4 років їхня кількість зросла на 1, 3 тис.

Міська влада вважає, що бездомні коти підтримують у нормі екологічну систему міста, і закликають голів житлових кооперативів забезпечити котам доступ в підвали на час морозів.
У Стамбулі ж Мустафа Іф, імам мечеті, влаштував безпосередньо в ній притулок для бездомних кішок. Мустафа, який завжди любив цих тварин, вирішив допомогти тим, які не мають власного даху над головою і господарів.

Тварини всі сім днів на тиждень можуть вільно пересуватися по мечеті навіть у той час, коли там проходить релігійні служби. Цікаво, що одна з вихованок імама народила кошенят безпосередньо в будівлі мечеті, яка стала їй притулком.

У ісламі немає поняття "священна тварина", але у мусульман забороняється бити тварин, знущатися над ними. Не можна навіть підстригати кігті у кішок. У той же час немає і поклоніння їм. У будинку дозволяється утримувати кішку, якщо це не завдає шкоди хазяїну.

Пророк Мухаммед любив кішок і радив своїм одновірцям піклуватися про них. У Пророка була улюблена кішка. Він опікувався нею, ніколи з нею не розлучаючись, навіть під час молитви.

Існує навіть хадис (переказ) про те, що Мухаммеду потрібно було терміново піти, а кішка заснула на рукаві одягу, і він відрізав рукав, аби не потурбувати її сон. Коли він повернувся, кішка прокинулася і вклонилася йому.

Відома історія, як кішка врятувала Мухаммеда від отруйної змії. Як вважають деякі мусульмани, з тих пір на лобику деяких кішок з'явилися чотири смужки. А після того, як Пророк торкнувся спини тварини, та придбала здатність завжди приземлятися на всі чотири лапи.

Через його любов до кішок у нього було прізвисько "батько кішок". Відома також фраза Пророка про те, що "кішки не нечисті і не заважають молитві, вони подібні пастирям".

Нагадаємо, в Польщі роздають хатинки для бездомних котів.

Зараз ви читаєте новину «У Варшаві і Стамбулі піклуються про котів-безхатченків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути