пʼятниця, 22 травня 2015 15:14

У Ризі підбили підсумок саміту
6

Країни-учасники саміту Східного партнерства у Ризі виступили із заявою за підсумком зустрічей.

Європейський Союз визнає європейський вибір і прагнення країн "Східного партнерства", які підписали Угоду про асоціацію, йдеться в заяві Ризького саміту, передає "Інтерфакс".

"Учасники саміту визнають європейські прагнення та європейський вибір зацікавлених партнерів, як це зазначено в Угодах про асоціацію", - йдеться в заяві.

Автор: twitter
 

Також учасники саміту визнали, що демократія і захист прав людини та основних свобод, верховенство права лежать в основі політичної асоціації та економічної інтеграції, вони визнають прагнення країн-партнерів до цих цінностей.

Нагадаємо, в ході дводенного саміту представники Євросоюзу та країн-партнерів мали низку двосторонніх та багатосторонніх зустрічей та ухвалили документи про співробітництво. Головною темою була російська агресія та війна на Донбасі.

Автор: twitter
 

Президент Дональд Туск закликав шість колишніх радянських республік рішуче відмежуватись від Росії, щоб не допустити повернення на орбіту Москви, а не для поглиблення відносин із Заходом. Канцлер Німеччини Ангела Меркель продовжила в цьому ж ключі і запропонувала ЄС, на відміну від Росії, приймати різноманітність країн Східного партнерства.

За підсумками саміту засудили анексію Криму усі, окрім Білорусі та Вірменії.

Автор: twitter
 

Ще однією темою для обговорення було скасування віз та перспектива членства для України, Молдови і Грузії. Зокрема, канцлер Німеччини Ангела Меркель сказала, що бачить чіткі перспективи для Києва і Тбілісі отримати безвізовий режим.

Автор: twitter
 
 
Автор: twitter
 

Вдалося українській делегації і домогтися додаткової фінансової допомоги для країни. Зокрема, сьогодні Україна та ЄС підписали Меморандум про надання макрофінансової допомоги Україні у розмірі 1,8 млрд євро. На зустрічі були присутні міністр фінансів Наталія Яресько, голова Нацбанку Валерія Гонтарева, віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Автор: twitter
 

Як повідомила член української делегації Ірина Геращенко на свой сторінці у Facebook, згідно з декларацією, Україна до кінця року повинна закінчити виконання всіх передумов до Плану дії по візовій лібералізації, після чого Єврокомісія ухвалить рішення про скасування віз. Таким чином українці можуть отримати безвізовий режим вже у 2016 році. За її словами, "ЄС знімає політичні перешкоди( як про то мріяла Москва, що влаштувала війну на Донбасі, щоб блокувати наші євро прагнення) і залишаються тільки технічні завдання( захист внутрішніх документів, вирішення проблем мігрантів, боротьба з корупцією) , які покладаються в першу чергу на Уряд. "

 

Зараз ви читаєте новину «У Ризі підбили підсумок саміту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути