середа, 25 липня 2012 13:07

У Рівному з'явилася виставка фальсифікованих ліків
11

На виставці можна побачити оригінали упаковки
Фото: Фото: Олена Власова
...та фальсифікат
Популярні ліки найчастіше підроблюють
На перший погляд різницю знайти важко

Подивитися, як відрізнити оригінальні таблетки та мазі від фальсифікату, можна у оновленій державній лабораторії з контролю якості лікарських засобів на майдані Незалежності, 3 у центрі Рівного. Фармацевти зібрали на полицях кількадесят видів ліків, які найчастіше підробляють шахраї. Переважно це препарати від застуди, від печії у шлунку та печінці, знеболювальні – те, що найбільше рекламується.

Справжні і підроблені упаковки виставили разом у прозорій вітрині. Поруч з кожним медпрепаратом є табличка-інструкція: як відрізнити фальсифікат зовні. Недобросовісні виробники, як правило, трохи змінюють форму та колір упаковок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтернет-шахраї дурять українців з ліками проти грипу

"Оце популярні індійські таблетки "Колдфлю" від застуди. Оригінал має яскраво-жовту фольгу з блиском, а підробка – світло-жовта і матова, - показує завідувач лабораторії Галина Коротюк.  -  У інших препаратів можуть відрізнятися форма тюбика чи картонної коробки, колір та яскравість написів, відсутність чи наявність перфорації. Звичайний покупець навряд чи помітить різницю, однак відмінності все одно є. Нині в аптеках реалізують близько 14 тисяч найменувань лікарських засобів. А підробляють уже не тільки таблетки, але й трав'яні збори".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 50% ліків, які продаються через Інтернет, небезпечні для здоров"я

Начинку підозрілих препаратів ретельно перевіряють у лабораторії. На її переоснащення витратили 6,8 млн. гривень, а персонал пройшов спеціальну підготовку. Це одна з семи найпотужніших лабораторій країни, де перевіряють безпечність медикаментів.

"Ця виставка призначена радше для наших колег-медиків, які мають обов'язок перевіряти кожну партію ліків, яка надходить до них у заклад. Але й пересічна людина може поцікавитися, - каже Сергій Лебедь, керівник державної служби з лікарських засобів в області. – Звичайно, абсолютно точно підтвердити оригінальну рецептуру та безпечність препарату можна тільки лабораторним методом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дорогі ліки підробляють найчастіше

Якщо придбаний товар виглядає підозріло або ж не дає очікуваного ефекту, можна звернутися у держслужбу зі скаргою та товарним чеком. Фахівці зроблять у аптеці контрольну закупку та перевірять партію, що надійшла на продаж.

Зараз ви читаєте новину «У Рівному з'явилася виставка фальсифікованих ліків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути