четвер, 27 вересня 2012 21:15

У матері макіївського терориста судді відібрали будинок

У матері макіївського терориста судді відібрали будинок
Ірина Онуфрак вважає, що їй помстилися за її заяви. Фото: gazeta.ua

Сьогодні, 27 вересня, Вищий спеціалізований суд України з розгляду кримінальних справ залишив у силі вирок Центрально-міського суду Макіївки і апеляційного суду Донецької області щодо макіївських підривників - Дмитра Онуфрак і Антона Волошина. Перший отримав 15 років з конфіскацією майна, другий - 8 років без конфіскації.

При цьому виявилося, що було відібране майно, що належало не терористові, а його матері Ірині Онуфрак - будинок за адресою м.Макіївка, Ашхабадська, 42. Про це вона особисто повідомила Gazeta.ua. При оголошенні вироку була присутня її родичка.

"Суд все залишив без зміни, в тому числі не скасував конфіскацію мого майна - будинку. Хоча я - не підсудна, не засуджена, не підозрювана, а свідок. Вважаю, що в своїх брудних цілях влада наплювала на мої конституційні права. А судді просто виконують замовлення влади, тому що не побачити явні порушення люди з великим професійним досвідом і освітою не можуть. Вважаю, мене покарали за те, що я не змирилася, брикалася і доводила, що хлопців підставили, звинувативши в такому серйозному злочині як тероризм", - розповіла Ірина Онуфрак.

Нагадаємо, 20 січня 2011 року в м. Макіївці, біля будівель "Макіїввугілля" та торгового центру сталися вибухи. Зловмисники вимагали від "відомих в Макіївці людей" 4,2 млн. євро. СБУ Донецької області порушила кримінальну справу за ч.2 ст.258 Кримінального кодексу України (теракт). Розшукували двох чоловіків 30-40 років, чиї фотороботи поширили через ЗМІ.

Але за підозрою в причетності до скоєння вибухів були затримані двоє вчорашніх студентів - Дмитро Онуфрак і Антон Волошин. Обидва обвинувачених притягалися за статтею тероризм, а Онуфрак ще й у скоєнні розбійного нападу на водія таксі з метою пограбування та замах на вбивство. Надалі звинувачення в замаху апеляційний суд змінив на "нанесення тяжких ушкоджень". Але на сукупному покаранні це не відбилося. Суд зобов'язав засуджених відшкодувати матеріальний збиток, нанесений потерпілим від вибухів на загальну суму 373 тисячі гривень. До того ж Онуфрак повинен заплатити ще 52 тисяч таксистові, на якого був скоєний розбійний напад.

Головний "терорист" Дмитро Онуфрак зізнався у нападі на таксиста. Однак, заявив, що не причетний до тероризму. За його словами, конверт з невідомим йому вмістом (де опинився лист вимагачів) він отримав від невідомого чоловіка і погодився передати за нагороду в 200 грн.

В ході досудового слідства слідчим СБУ в Донецькій області було складено постанову про накладення арешту на домоволодіння матері Дмитра в Макіївці. З 5 березня 2011 року господиня будинку не могла їм користуватися, в серпні будинок обікрали. У касаційній скарзі Онуфрак говорилося, що судами першої та другої інстанцій було порушено право власності на майно свідка Ірини Онуфрак.

"Мій син був безробітним, він тільки закінчив інститут, - нагадала Ірина Онуфрак. - Я віддала за цей будинок всі свої заощадження, все життя чесно працювала і продовжую трудитися. За цей будинок я заплатила близько 10 тисяч доларів, і в мене забрали його разом з усім, що там було - апаратурою, меблями, телевізором. Спочатку однією з версій СБУ була та, що я, практикуючий лікар дерматолог, займалася тим, що тягала складові частини вибухівки для сина і була членом терористичної організації. Після одного з допитів я потрапила до лікарні з гіпертонічною кризою і нервовим зривом. Працівники СБУ також тиснули на медиків, щоб ті мене виписали зі стаціонару. Зам. начальника слідства змушував мене підписати липовий протокол. А коли я відмовилася віддати ключі від будинку, цей чоловік сказав: "Ви пошкодуєте. Можна зайти сюди свідком, а вийти обвинуваченою". У моєму будинку вже після декількох обшуків "раптом" був знайдений тротил, який чомусь не помітили раніше, і тому я впевнена, що докази були сфабриковані з метою розкрити гучну справу, моя родина була принесена в жертву, а зі мною поквиталися за мої заяви".

Зараз ви читаєте новину «У матері макіївського терориста судді відібрали будинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути