четвер, 23 травня 2013 19:50

У Львові хочуть легалізувати бездомних котів

У Львові хочуть легалізувати бездомних котів
Фото: Євген Борісов

Львівські захисники тварин через міську раду хочуть узаконити безпритульних котів і надати їхнім опікунам офіційний статус.

"Влітку 2012 року Львівське комунальне підприємство "Лев" почало масово виловлювати котів, - розповідає зоозахисник Наталя Куба. - Виловлювали усіх котів, що потрапляли їм на очі. Домашніх у тому числі. Більшість тварин, що потрапляють до цього ЛКП приречені на загибель через усипляння".

Місцевих захисників тварин зацікавила причина такого інтересу ЛКП до котів.

"Офіційно нам повідомили, що причина — це 47 нападів котів на людей, - розповіла Куба. - Та виявилось, що половина — це напади у області, а не в місті, а інша половина — це травми, спричинені домашніми котами своїм господарям. Пізніше в особистій розмові дізнались, що просто ЛКП "Лев" потрібно створювати видимість роботи, а більшість собак уже або виловили, або з ними складніше справитись ніж із котом".

Після цього зоозахисники звернулись до досвіду Європи у галузі захисту котів.

"Там коти юридично є природними деритизаторами — знищувачами гризунів, - пояснила жінка. - Котів там захищає закон, а люди, що за ними доглядають і підгодовують, мають від держави підтримку, отримують корм для тварин. Ми, звичайно, усвідомлюємо, що у нас держава не буде годувати котів, та все ж хочемо, щоб законом було заборонено їх виловлювати безпідставно й знищувати. Крім того, безпритульні коти живуть у підвалах та на горищах, де багато мишей та щурів, яких ті коти знищують для того, щоб себе прогодувати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада відмовилась обговорювати наслідки Пенсійної реформи

Зоозахисники пропонують контролювати популяцію котів виключно засобами біостерилізації, а за місцями, де є велика кількість безпритульних котів, встановлювати кураторів, які слідкуватимуть, щоб усі тварини були стерилізовані.

"Ми спільно із юристами та зоозахисниками із Польщі підготували проект ухвали, якою опікун безпритульних котів матиме юридичний статус й допомогу від держави на стерилізацію цих котів", - додала зоозахисниця.

Також любителі тварин вимагають від уповноважених чиновників у випадках отримання звернень від громадян про загрозу життю, здоров'ю та безпеці людей через безпритульних котів у нежитлових приміщеннях, спрямовувати копію звернення до громадських об'єднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження. Метою таких дій є виїзд волонтерів безпосередньо на місце проблеми й вирішення питання методом, наприклад, переміщення котів під опіку волонтерів, уникаючи фізичної чи моральної шкоди для тварин та людей.

Зараз ви читаєте новину «У Львові хочуть легалізувати бездомних котів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути