У Києві вперше відкрили ресторан "Dark Side", в якому зовсім немає світла, а відвідувачі їдять наосліп.
"Сервіруємо з усіма приборами, але руками в темряві їсти зручніше. Коли я намагався їсти наосліп, то теж їв руками", - каже директор столичного ресторану "Dark Side" Микола Івахненко, 29 років.
Ресторани, в яких їдять у суцільній темряві, є в кожному великому місті Європи. Щоб потрапити до київського ресторану, записуються наперед. У темряві неможливо сервірувати стіл. Відвідувача за руку проводять у темний зал. Офіціант у приладі нічного бачення допомагає клієнтові сісти, зорієнтуватись де фужер, тарілка, серветки.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ресторан закрили через таргана
"Сеанс прийому їжі в темряві триває 1,5 години. Але більше 50 хвилин відвідувачі не висиджують. Багато з них відкривають для себе, що мають страх перед темрявою. Є сенс приходити з кимось, щоб було з ким говорити", - продовжує Івахненко.
Для темного залу розробили кольорове меню. Червоне — м'ясне, риба й морепродукти — синє, овочі — зелене. Будь-яке меню коштує 240 гривень. До нього входять закуска, основна страва, десерт і вода на вибір. У стравах обмаль соусів, щоб відвідувачі не обляпались. Усе порізане на дрібні шматки, щоб з'їсти не кусаючи.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В японських ресторанах відвідувачі готують страви власноруч
Підлога м'яка — на випадок, якщо посуд впаде, то не розіб'ється.
"Перше відчуття — легкий страх. Потім звикаєш, загострюються відчуття смаку й запаху. Клієнт не бачить, що їсть. Знає, що м'ясо, але не знає яке. Коли зір відсутній, по-іншому сприймаєш їжу. Гама відчуттів інша. Та сама страва у світлому залі смакує по-іншому. У цьому фішка методу подачі їжі в темряві".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шведський музикант відкрив ресторан середньовічної кухні вікінгів
Подібний ресторан є в Москві. Микола Івахненко розповів, що там люди записуються за місяць наперед.
"У нас теж буде такий ажіотаж, бо вже за перші два місяці роботи в нас щодня є бажаючі поїсти наосліп. Найкраще приходити з компанією. Щоб обмінятися враженнями. Самому сидіти психологічно важко", - додав директор.























Коментарі
1