понеділок, 18 травня 2009 16:49

У Донецькій області під землею страйкують 14 шахтарів

  Костянтин Рєзнік одягнув пов'язку з написом "Голодування"
Костянтин Рєзнік одягнув пов'язку з написом "Голодування"

Шосту добу в Шахтарську на глибині 500 метрів страйкують гірники Чапаєва. Начальник ділянки шахти сьогодні почав голодування.

Сьогодні оголосив голодовку  Костянтин Рєзнік, начальник ділянки шахтоуправління імені В.І. Чапаєва (місто Шахтарськ Донецької області). Чоловік прийшов в адміністративну будівлю шахти з пов"язкою "Голодую" та сів у вестибюлі. Він заявляє, що не припинить акцію, поки держпідприємство "Вугілля України" не почне приймати вугілля, видобуте шахтарями Чапаєва. З 13 травня в забої перебувають робітники двох змін.

- Під землею зараз 14 шахтарів. – говорить Людмила Ішкова, прес-секретар Асоціації приватних шахт "Український вугільний союз" - Їм ніхто нічого не обіцяє, реакції влади немає, наче цих людей не існує взагалi. Шахта з лютого належить трудовому колективу. Завдяки оренді цілісного майнового комплексу, ці люди заощадили державі 4,3 млн. грн. щомісячно. Міністерство вугільної промисловості України виділяло їх у вигляді дотацій на собівартість вугільної продукції.

- Також з лютого шахтарі виплачують державі орендну плату у розмірі 547 тис. грн. без затримок. А держпідприємство "Вугілля України", призначений урядом монополіст вугільного ринку, не виконує договірні зобов"язання з відвантаження-постачання енергетичного вугілля. У результаті люди не отримують зарплату, накопичилися борги за електроенергію, шахта фактично заморожена. Як тільки гірники пішли в самостійне плавання, почалися ось такі проблеми.

В Рєзніка двоє неповнолітніх дітей.

- Я вирішив підтримати товаришів, - говорить він, - адже від того, як вирішиться це питання, залежать долі наших дітей. I навiть доля цілого міста. Шахта – це підприємство, на якому тримається місто. Якщо вона не зможе продавати здобуте вугілля, то цілий колектив та їх сім"ї залишаться без хліба.

Всього на шахті працюють 1882 гірника.

Зараз на складах ШУ імені В.І. Чапаєва накопичилося енергетичного вугілля у кількості 48 тис. тонн.

Зараз ви читаєте новину «У Донецькій області під землею страйкують 14 шахтарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути