пʼятниця, 08 травня 2009 07:14

Трьох шахтарів урятували

Учора, 7 травня, рятувальники дістали трьох живих гірників з-під завалу на шахті "Новодзержинська" у місті Дзержинськ Донецької області. Сталося це о 6.50.

— Перед тим, о четвертій ранку, шахтарі, які були під завалом, почули відбійні молотки рятувальників. Почали стукати, подавати сигнали. Тоді ж стали розгрібати завал і просуватися назустріч рятувальникам. Вони пройшли самі 10 метрів. Усі троє врятувалися завдяки тому, що опинилися в куту під завальною частиною. Там виник своєрідний вакуум, — пояснює "ГПУ" Михайло Волинець, народний депутат і голова Незалежної профспілки гірників України.

Відомі прізвища та ініціали трьох урятованих прохідників — В. Аракіцян, В. Полежак, С. Крошко. Шахтарі цілісінські, навіть не поранені, додає Волинець.

— Урятовані хлопці пішли своїми ногами до ствола. Їх відвезли до Донецька, в лікарню профзахворювань. Звичайно, вони в шоцi. Але з ними все буде гаразд. Треба відзначити мужність і професіоналізм рятувальників, — веде далі нардеп. — Вони працювали дві доби і вісім годин. Уночі й удень, без перерви. Знайшли трьох чоловік в умовах суцільного обвалу, коли все навколо запечатано!

Трьох інших гiрникiв знайшли мертвими. Інших трьох шахтарів продовжують шукати.

Аварія на державній копальні "Новодзержинська" сталася 4 травня. На глибині 585 м обвалилася покрівля у лаві та відкатному штреку. У той час на дільниці працювали 14 людей, 5 із них вийшли на поверхню самі.

15 квітня перевіряючий із державної гірничо-технічної інспекції виявив порушення кріплення саме в тій лаві, де сталася аварія. Він заборонив роботи до їх ліквідації. Одна з вірогідних причин аварії — недотримання технології робіт на дільниці.

Із вiвторка фахівці перевіряють шахти центрального району Донбасу. Мають виявити інші порушення при монтажі та кріпленні очисних і підготовчих вибоїв.

Зараз ви читаєте новину «Трьох шахтарів урятували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути