четвер, 24 червня 2010 19:57

У Данії знайшли палац короля-хрестителя (ФОТО)

Автор: Сphpost
 

Група данських археологів з Університету Орхуса виявила залишки резиденції короля Харальда Синьозубого, який у 965 році ввів у Данії християнство.

Знахідка була зроблена неподалік від знаменитого похоронного комплексу в Еллінгу, де похований батько Харальда Синьозубого Горм Старий - перший відомий король Данії. На місці резиденції Харальда вже розкопані залишки чотирьох дерев'яних будинків - так званих "довгих будинків" і будівлі, яка, за одними припущеннями, є церквою, а за іншими - власне королівським будинком.

Еллінг, розташований в центральній частині півострова Ютландія, називають "колискою Данського королівства". Там розташовані найдавніші королівські поховання і знамениті рунічні камені. Еллянгський комплекс внесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Король Гаральд Синьозубий, приєднавший до Данії Норвегію і частину сучасної Швеції, відомий, окрім усього іншого, тим, що на його честь шведська компанія Ericsson назвала розроблену нею технологію "блютус" (по-англійськи bluetooth - "синій зуб"). Вважається, що прізвиськом Харальд зобов'язаний своїй пристрасті до чорниці.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «У Данії знайшли палац короля-хрестителя (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути