субота, 11 жовтня 2014 13:00

Терористи можуть підірвати роботу ГТС України
1

Фото: gazeta.zn.ua

Плани сепаратистів Донбасу про "газову" та енергетичну "автономії" створюють пряму загрозу стабільної роботи газотранспортної системи України.

Про це пише Алла Єрьоменко у статті "Донбас. Хроніки енергетичного Сталкера" в 36-му номері "Дзеркала тижня. Україна". Бойовики планують "вимкнути" з ГТС України мінімум один магістральний газопровід - "Союз", що забезпечує четверту частину транзиту російського газу до Європи. Протяжність газопроводу - 1567 км, він проходить через всю територію України зі східного Новопскова, через полтавські газові родовища, зокрема Шебелінку, з експортними виходами на ГТС Угорщини (через газовимірювальну станцію Берегово) та Словаччини (через ужгородський напрямок). Проектна пропускна спроможність магістрального газопроводу "Союз" перевищує 26 млрд кубометрів на рік. Крім транзиту російського газу, ця газова магістраль забезпечує доставку газу жителям кількох областей України.

Крім того, в Донбаському регіоні знаходяться два ПСГ - Вергунського (в ньому зараз зберігається понад 176 млн кубометрів газу) і Краснопоповське (із запасом 19,5 млн кубометрів). Ці підземні сховища використовувалися в сезонний максимум для підтримки тиску в транспортному вузлі "Донбастрансгазу" і забезпечення Донецької та Луганської областей стабільним газопостачанням. Якщо на карту АТО, яку легко знайти на сайті РНБО, накласти схему газової інфраструктури регіону, то чітко проглядається, що бойовики ведуть бойові дії акуратно по лінії проходження газомагістралей і найважливіших газорозподільних вузлів в Луганській і Донецькій областях. Бойовики намагаються відсікти територію, по якій проходять газопроводи з російських Єльця, Петровська, Оренбурга і в напрямку Александрова Гая і Таганрога. Тобто в прямому сенсі слова під прицілом опинилися щонайменше три вхідних і два вихідних магістральних газопроводи в Луганській і Донецькій областях.

Більш того, якщо подивитися на лінію створюваної буферної зони, то можна легко помітити, що вона притискається все ближче до західної частини газової системи Луганської та Донецької областей, практично залишаючи можливість лише для газопостачання контрольованої українськими військами частини цих областей і найбільшого газоспоживача - Маріуполя з його меткомбінатами "Азовсталь" та ім. Ілліча, контрольованих Ринатом Ахметовим. Не залишається без уваги сепаратистів і самозваних "республіканців" і Маріупольський торгівельний порт. При великому бажанні його можуть заблокувати, і тоді закуплене у ПАР вугілля дуже важко буде доставити на українські ТЕС.

Раніше повідомлялося, що терористи на Донбасі, діючи за планом Путіна, намагаються зруйнувати ГТС.

Зараз ви читаєте новину «Терористи можуть підірвати роботу ГТС України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути