субота, 24 квітня 2010 14:32

Тернополяни вимагають відставки Януковича

Тернополяни вимагають відставки Януковича

Тернопільська облрада вимагає від Верховної Ради почати процедуру імпічменту Президента України Віктора Януковича, а від СБУ – порушити кримінальну справу проти очільника держави. Таке рішення прийняли на сесії 63-ма голосами у поіменному голосуванні. Причиною цього називають пролонгацію договору із Російською Федерацією щодо розміщення Російського Чорноморського флоту у Криму.

В облраді є 108 депутатів. Найбільше місць має фракція "Свобода" - 50, далі Єдиний Центр – 20, Партія Регіонів – 14, Блок УНП – 11, НС "Наша Україна" – 8 та Блок Литвина – 5.

Зранку у залі зареєструвалося 79 депутатів. Проте на момент голосування комп"ютер показав 63 голоси "за" і нулі у графах "проти", "утримався" і "не голосував".

"Хтось міг прийти зранку і зареєструватися, але не бути на цьому голосуванні. Або прийти після обіду. Регіонали просто витягнули свої картки під час цього голосування. Як проголосували інші фракції - сказати важко, бо рішення приймали не пофракційно, а поіменно", - пояснили Gazeta.ua у прес-службі обласної ради.

Gazeta.ua опитала депутатів із трьох фракцій облради, що стали ініціаторами цього рішення, чому вони виступили із такою ініціативою та як збираються досягати задуманого.

Олег Сиротюк, фракція "Свобода"

"Верховна Рада ще не подала клопотання про цей міждержавний договір. Перший крок президента з цього приводу є, на наш погляд, неприйнятним і не відповідає національним інтересам. У 96-му було тимчасово дозволено розміщення Російського Чорноморського флоту до 2017-го. Росія навіть прийняла державну програму щодо фінансування і переведення свого флоту на власну територію. А тепер усе буде скасовано.

Крім того, у Криму мешканці і так мають право отримати російське громадянство. Відповідно, для захисту уже своїх громадян держава-сусід має право вводити свої війська на нашу територію. Ця пролонгація означатиме, що у Криму ще на 50 років будуть іноземні військові формування. Україна як незалежна держава не зможе проводити свою політику.

Президент, як і будь-який державний чиновник, має керуватися насамперед національними інтересами, а не економічними.

Петро Мандзій, "НУ"

"Рішення облради зумовлене тим, що ніхто ні в кого нічого не спитав. Проблему Російського Флоту не почали вирішувати, а тільки загнали її глибше. Це зрада національних інтересів України. Є питання газу і воно потребує вирішення. Але суверенітет нашої держави має бути на першому місці.

Наскільки реально провести імпічмент Януковича? Це політичне рішення. Воно не виписане в Конституції. Звільнити президента зараз нереально. Якби був закон про референдуми, тоді би народ сказав, яке є бачення цих процесів. Але скоро люди і в газетах не зможуть виступати. На шпальтах – одні "заказняки", потрібні владі.

Наразі тривають консультації усіх політичних сил і в Тернопільській області, і на рівні Києва. Опозиціонери мають забути, хто на кого що казав. Завтра-післязавтра будуть інші проблеми. По одному нас, як зуби, повиривають".

Михайло Ратушняк, УНП

"Виходить, що Російський флот буде у нас базуватися аж до 2047 року. Це присутність іноземних формувань на нашій території. Уявіть, це як танк на городі 25 років стоїть. І то ж людині весь час думати – саджати картоплю, чи ні. Бо ж проїде своїми гусеницями по ниві – і все пооре.

Цей договір з Медведєвим є порушенням 17-ї статті Конституції про недопуск іноземних військ. Усе через газ. Флот закріпили як плату. Раніше був дефолт, то не могли розрахуватися з боргами. Тепер "Газпром" знову ставить нас на коліна. Українські політики мали би думати про енергозберігаючі технології раніше.

Наскільки реально зняти Януковича? Сама процедура імпічменту -дуже складна. Треба 3/4 голосів тільки для її започаткування, потім відправляти у Конституційний суд, чи були у діях Януковича ознаки злочину". Наша заява є чисто політичною.

Зараз ви читаєте новину «Тернополяни вимагають відставки Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути