вівторок, 10 січня 2017 14:48

Стан здоров'я Клиха погіршився перед етапом - правозахисниця

Стан здоров'я Клиха погіршився перед етапом - правозахисниця
Станіслав Клих

Українських політв'язнів Кремля Станіслава Клиха й Миколу Карпюка етапують до колоній.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua повідомила координатор "Медійної ініціативи за права людини" Марія Томак.

"Адвокат Докка Іцлаєв вчора підтвердив, що 7 січня Станіслава Клиха відправили на етап. Етапують до Челябінської області. Відповідно до російських законів, працівники пенітенціарної служби не повідомляють, де перебуває ув'язнений, доки його не привезуть у місце відбування покарання. Найближчим часом ми про це нічого не знатимемо. Можливо, він опиниться в одній колонії з Олександром Кольченком. Цього не можна не припускати.
Схожа ситуація з Миколою Карпюком. Відомо, що він на етапі. Очікують, що відбувати покарання буде у Владимирській області".

Що відомо про стан здоров'я Клиха?
- Лише дві речі. Стан здоров'я викликає занепокоєння. Про це ми говоримо рік. Російська сторона не дала можливості провести незалежну експертизу. Не дозволила оглянути Клиха незалежним експертам. Тому ми точно не знаємо, які в нього психічні захворювання.
Дуже важливо те, що до потрапляння під контроль РФ у нього не було жодних проблем із психікою. Він ніколи не був на обліку у відповідних установах. Які б психічні хвороби не були в нього зараз, вони є наслідком тортур і тиску.

Що саме у поведінці Клиха викликає занепокоєння?
- У нього бувають періоди, коли він нормально почувається і поводиться спокійно. Бувають моменти, коли поводиться дуже бурхливо. Це помітно навіть на відео з судових засідань. За тиждень до етапу його стан погіршився. Це сталося після відхилення апеляції.
Найгірше те, що під час етапу він перебуватиме в ізоляції від адвокатів і консулів. Що з ним там відбуватиметься, ми не знатимемо. Ускладнює ситуацію те, що в кінці року Путін підписав закон, який дозволяє працівникам пенітенціарної служби застосувати насильство щодо ув'язнених, які чинять опір або неадекватно, на їхню думку, поводяться. Не скажу, що раніше наглядачі відчували якісь обмеження. Але зараз їм розв'язали руки. Це вже санкційне насильство. Якщо Клих якось емоційно поводитиметься, що з ним буде, не відомо.

Нової інформації про обмін немає?
- Жодної. Звернення родичів і правозахисників щодо призначення якоїсь уповноваженої особи, яка б займалася в'язнями Кремля, проігноровані українською владою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хвороба Клиха різко прогресує

За версією слідства, Станіслав Клих і Микола Карпюк наприкінці 1994-го - на початку 1995-го воювали проти Росії у Чечні. Обидва це заперечують. 26 травня 2016 року верховний суд Чечні засудив чоловіків до 20 і 22,5 років ув'язнення відповідно. Правозахисний центр "Меморіал" дійшов висновку, що звинувачення проти них сфальсифіковані і суперечать реальній картині чеченських воєн. "Меморіал" визнав їх політв'язнями.
Російська правозахисниця 57-річна Зоя Свєтова 21 жовтня 2016 року сказала, що Клих збожеволів від катувань.

Зараз ви читаєте новину «Стан здоров'я Клиха погіршився перед етапом - правозахисниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути