Ексклюзиви
середа, 25 грудня 2013 01:48

Сьогодні католики усього світу відзначають Різдво Христове

Сьогодні католики усього світу відзначають Різдво Христове
Фото: pustunchik.ua

У ніч з 24 на 25 грудня святкують Різдво Христове за Григоріанським календарем, його святкують християни західного обряду - римо-католики і протестанти.

Католики, протестанти і послідовники більшості Православних церков у ніч на 25 грудня відсвяткують Різдво Христове. Виняток становлять Єрусалимська, Руська, Грузинська і Сербська православні церкви, які зустрічають це свято в ніч на 7 січня - за юліанським календарем.

У католицьких храмах з опівночі до ранку відбувається всенічне бдіння, а потім протягом всього дня - меси. Перед початком богослужіння, за традицією, священнослужителі у білих шатах хресним ходом виносять фігуркою Немовляти Христа і кладуть її в спеціально влаштовані у дворі ясла. Священик, який очолює перше різдвяне богослужіння у соборі, вимовляє біля вертепу коротку молитву, просячи в Бога благословення, миру і любові.

Різниця в часі зустрічі Різдва пояснюється відмінностями календарних стилів. На думку істориків, сама дата святкування Різдва прийнята з деякою часткою умовності, оскільки за часів Христа в Юдеї діяв місячний календар, який часто складно в точності зіставити з сонячним літочисленням.

Святкування Різдва продовжується вісім днів, з 25 грудня по 1 січня, які утворюють Октаву Різдва. Різдвяний час триває і після закінчення Октави аж до свята Хрещення, який у римо-католицькому календарі відзначається в першу неділю за Богоявленням (6 січня). Всі різдвяний час літургії духовенство на одягається в одяг білого, святкового кольору.

З настанням Різдва - 24 грудня - діти й дорослі прикрашають свій будинок і встановлюють різдвяні ясла, оскільки саме в ясла з сіном, згідно з Євангелієм, Марія поклала новонародженого Ісуса. У католицьких храмах здавна встановлювали вертепи - макети сценки народження Христа, що складається з декількох фігур. Серед них обов'язково повинні були бути фігурки Немовля в яслах, Діви Марії і святого Йосифа. Інші учасники сценки (ангели, волхви, тварини, що перебувають у печері) встановлювалися на розсуд автора. Цієї традиції дотримуються багато католицькі родини.

Характерним елементом свята Різдва є звичай встановлювати в будинках нарядне дерево ялини. Ця традиція зародилася у німецьких народів, в обрядовості яких ялина - вічнозелена рослина - була символом життя і родючості. У контексті Різдва ялина символізує древо раю і вічне життя, яке знову набуває людей через Ісуса Христа.

Євангельське оповідання про те, що три волхви, що прийшли поклонитися немовляті Ісусу, піднесли йому дари - золото, ладан і смирну, лягло в основу традиції дарувати в різдвяні дні дітям і один одному подарунки. За традицією, в цей день прийнято збиратися всією сім'єю за різдвяним обідом, а святковий стіл прикрашають традиційні страви - для кожної країни свої.

Серед нехристиян у багатьох культурах Різдво пов'язується, насамперед, з ялинкою, даруванням подарунків і загадуванням бажань. Звичай дарувати на Різдво подарунки всіляко заохочується продавцями, що призвело до комерціалізації Різдва. У період перед Різдвом виручка спеціалізованих магазинів може скласти половину і більше виручки за інший рік.

У більшості країн світу Різдво є державним святом, або цей день оголошено вихідним. Це піддається критиці з боку деяких представників інших віросповідань та атеїстів як порушення права на свободу совісті та відокремлення релігії від держави.

Незважаючи на християнське походження Різдва, в сучасному світі багатьма людьми Різдво сприймається, насамперед, як світський, позбавлене релігійного сенсу свято.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні католики усього світу відзначають Різдво Христове». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути