середа, 18 грудня 2013 03:27

Сноуден пообіцяв розкрити Бразилії таємниці АНБ заради політичного притулку

Сноуден пообіцяв розкрити Бразилії таємниці АНБ заради політичного притулку
Фото: AFP
Колишній співробітник ЦРУ Едвард Сноуден пообіцяв владі Бразилії, що допоможе їм розслідувати шпигунство з боку американських спецслужб. Про це пише бразильська газета Folha de S. Paulo, опублікувала послання Сноудена португальською мовою. В обмін на свою допомогу американець розраховує отримати постійний політичний притулок в Бразилії.

У відкритому листі Сноуден звертається до бразильського народу. Колишній співробітник ЦРУ стверджує, що депутати бразильського парламенту неодноразово просили його розповісти, що він знає про діяльність Агентства національної безпеки США на території Бразилії. Однак, за словами Сноудена, він не може наразі допомогти, оскільки американська влада обмежує свободу пересування.

Раніше завдяки викриттям Сноудена, стало відомо, що американські спецслужби відстежували електронне листування і телефонні розмови президента Бразилії Ділми Руссефф. У зв'язку з цим глава держави пропонувала зобов'язати великі інтернет-компанії зберігати дані бразильських користувачів на серверах всередині країни, щоб владі було легше забезпечувати їх захист. Крім того, Бразилія спільно з Німеччиною підготувала проект резолюції, яка гарантує користувачам інтернету захист приватного життя. У листопаді документ вже був схвалений комітетом ООН з прав людини.

Едвард Сноуден в листопаді вже відправив схожий лист владі Німеччини. У ньому він заявляв, що готовий допомогти німецьким законодавцям і правоохоронним органам у розслідуванні шпигунства з боку американських спецслужб. Сноуден передав своє послання через німецького депутата Ханса-Крістіана Штребеле, з яким зустрічався в Москві в жовтні 2013 року. За словами політика, Сноуден хотів би приїхати для дачі свідчень у Німеччину, проте може зробити це тільки за умови, що німецькі власті нададуть йому притулок на своїй території.

Зараз Сноуден знаходиться в Росії, де отримав тимчасовий притулок на рік. На пропозицію російської влади він погодився після того, як інші країни, включаючи Бразилію, йому відмовили. Сноуден втік зі США влітку 2013 року, після того як передав журналістам секретні документи Агентства національної безпеки США. З отриманих матеріалів стало відомо, що американські спецслужби шпигують як за власними, так і за іноземними громадянами. Більш того, вони стежать також за головами цілого ряду держав. Влада США звинувачує Сноудена в розкритті державної таємниці та домагаються його екстрадиції.
Зараз ви читаєте новину «Сноуден пообіцяв розкрити Бразилії таємниці АНБ заради політичного притулку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути