понеділок, 22 квітня 2013 08:00

"Шкляр зробив це все популярним": в Холодному Яру вшанували борців за волю України
20

Фото: Фото і відео: Захар Колісніченко

21 квітня в урочищі Холодний Яр на Черкащині пройшли вшанування героїв Визвольної боротьби у Холодному Яру.  Близько 2000 осіб зібралися в селі Мельники, щоб віддати шану полеглим.

О 9.00 в селі вже  людно. З дороги видно, як деякі місцеві жителі садять на городах картоплю, не звертаючи не все уваги. На центральній вулиці паркуються автомобілі та автобуси. За номерами видно, що машини і автобуси з різних областей України. Багато людей у військових одностроях, берцях. Також багато в національних костюмах: жупанах, шароварах та вишиванках. У багатьох чоловіків зачіски-"оселедці". В натовпі прапори ВО "Свобода" та ВО "Батьківщина", декілька осіб тримають плакати зі зображенням Юлії Тимошенко. Серед мітингувальників також нардеп-"свободівець" Ігор Мірошниченко та його однопартієць, заступник голови ВО "Свобода" Андрій Мохник.

33-річна Тетяна Навроцька з Одеси вже третій рік поспіль приїздить з сім'єю до Холодного Яру:

"Ми всі книжки прочитали. В мене чоловік – член історичного клубу "Холодний Яр", його представник в Одесі" - пояснює.

О 10.00 під звуки велетенського полкового тулумбаса  "Чорних запорожців" розпочинається офіційна частина вшанувань. Промовці юрбляться на підвищенні біля пам'ятника Героям Холодного Яру. Більшість мітингувальників нижче на дорозі. Письменник Роман Коваль робить короткий екскурс у події 20-х років та боротьбу холодноярців проти радянських окупантів.

"Аби не цей Коваль, то мало хто б і знав про Холодноярську республіку, про Чучупаку  і про ту боротьбу. Це він збирав спогади, підняв архіви, підняв книжки Горліса-Горського. Шкляр вже потім був зі своїм "Чорним вороном". Але саме Шкляр зробив це все популярним", - розмовляють під час промови двоє чоловіків. Всі співають гімн України.

/media/video/494107/1_494107.mp4

Опісля виступає заступник голови Черкаської ОДА Василь Касьян:

"Ми реалізовуємо програму "Чигиринщина туристична". Не випадково, бо вся Чигиринщина для багатьох і є колискою історії України. Скільки разів Холодний Яр збирає нас, щоб пом'янути і вшанувати світлу пам'ять козаків-холодноярців. У кожного з нас  є право бачити світ та події по-своєму. Та перед всіма нами Господь поставив святий обов'язок: пам'ятати про те, що вони були" - говорить Касьян. Люди не слухають його промови і ніяк не реагують.

"Слава Україні! Слава героям-холодноярцям!" - закінчує промову.

Зрештою представники влади через деякий час зникають із урочистостей. Вже під час виступу "батьківщинівця" Миколи Томенка в адресу регіоналів звучить: "Банду геть!" і "Ганьба!".

Під час виступу очільника ВО "Свобода" Олега Тягнибока в натовп проходять люди з прапорами Партії регіонів. На них одразу ж накидаються найближчі до місця подій мітингувальники і ламають вудки, шматують прапори партії влади. Натовп голосить: "Ганьба!".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Холодному Яру з бійками ламали прапори Партії регіонів

"Цього року все не так вже. І людей менше. Минулого разу реконструкція бою була, і Шкляр приїздив. В нього якраз був пік популярності, як він від Шевченківської премії відмовився. А цьогоріч все скромніше. Он хлопці приїхали аж з Івано-Франківська на реконструкцію подивитись. Натомість посідали і книжки читають. "Я не на мітинг приїхав!" - пояснюють. Шкода їх." - розповідає 21-річна Світлана з Черкас.

Побіля  дороги продають сувеніри: книги, патріотичну та національну символіку.  Найбільше купують книги Романа Коваля та Юрія Горліса-Горського. "Залишенець" Шкляра на деяких розкладках коштує понад 50 грн. У той час члени історичного клубу "Холодний Яр" та священник відправляють літургію на могилі  головного отамана Холодного Яру Василя Чучупаки. Отаман загинув неподалік в Кресельцях, а похований у рідних Мельниках. Всього за період холодноярщини загинули 5 братів Чучупак. На завершення літургії дають сальву з карабінів.

Об 11.30 урочистості в Мельниках завершуються співом "Червоної калини". Більшість людей та автівок переміщаються за кілька кілометрів звідси, повз Мотронинський монастир, на хутір Буда. До тисячолітнього дуба-велетня Максима Залізняка.

О 13.05 у Буді, біля наново відреконструйованої отаманом Вільного козацтва Холодного Яру Олегом Островським церкви ім. Петра Калнишевського відбувається імпровізована "посвята ножів".

З 14.20 на сцені виступають творчі колективи. Люди по троху покидають Холодний Яр. Інші чекають виступу гурту "Рутенія".

/media/video/494107/2_494107.mp4

Зараз ви читаєте новину «"Шкляр зробив це все популярним": в Холодному Яру вшанували борців за волю України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

169

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути