понеділок, 22 квітня 2013 02:32

"Якщо ми два дні на рік будемо українцями, а інші 363 – рабами, то нічого не вийде" - Томенко

"Якщо ми два дні на рік будемо українцями, а інші 363 – рабами, то нічого не вийде" - Томенко
Фото: Захар Колісніченко

21 квітня в урочищі Холодний Яр на Черкащині під час вшанування полеглих отаманів та вояків Холодноярської республіки народний депутат, заступник голови  ВО "Батьківщина" Микола Томенко докоряв землякам   за бездіяльність:

"Радий бачити тут побратимів та друзів, людей, які у вихідний день знайшли час побувати у цьому святому місці. Тут не лише героїка Холодноярської республіки, а й великі справи часів Київської Русі, часів козацької доби. Тут бував Шевченко, який своїми записами та малюнками передав красу цієї мальовничої природи та її історію. Але, мандруючи з Черкас до Чигирина по розбитій  дорозі, я думав, що мушу сказати і неприємні речі. Перш за все своїм землякам черкащанам. Черкащина вже вшановує треті роковини під донецькою окупацією.  Є ті речі, які мусимо говорити, а не тримати в собі. А за незалежної України ми не можемо як слід відзначити 500-річчя гетьманської столиці – Чигирина. Четвертий рік в неї ні копійки не вкладають. Зараз церкву московського патріархату біля могили Шевченка в Каневі під Чернечою горою вирішили збудувати. Шевченко в могилі перевернеться, коли дізнається, що до його ювілею московську церкву будують. І будуть славити Патріарха Кирила і великий рускій мір. В мене питання: скільки людей на Черкащині виступили проти цього проекту? Скільки людей постало, коли 130 мільйонів гривень закопали у вертодром біля могили Шевченка?" - звернувся до присутніх Микола Володимирович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Холодному Яру з бійками ламали прапори Партії регіонів

"Друзі, як ми будемо вибірковими чи святковими патріотами, що на День Незалежності і на День Холодноярської республіки будемо українцями, а 363  - рабами – нічого хорошого не буде. Як Шевченко писав: "А братія мовчить собі…". Не мусить братія мовчати, а мусить розправити плечі" - закликав нардеп.

Також Томенко згадав про результати виборів на Черкащині: на п'ятьох  із семи округів перемогли представники Партії регіонів та самовисуванці. На округах 194 і 197, де за протоколами перемогли представники опозиції, вибори визнали недійсними.

"Під час парламентських виборів Чигиринський район дав найбільше голосів за депутата-"регіонала" (Володимира Зубика, котрий балотувався, як самовисуванець - авт ). Раніше за шмат гнилої ковбаси, а тепер за 150 грн. Тут живуть люди, на землі великої слави, яку шанує вся Україна. А вони не можуть розпростерти на район і на область. Якщо сьогодні патріотизм не буде вибірковим. Якщо в серці кожного буде віра в Україну, буде любов до України, буде щоденна праця для України. Буде дія і боротьба за Україну. От тоді ситуація зміниться. Тоді Янукович не буде ялинки садити в своєму Межигір'ї і радіти життю. Проблема не в донецькій владі, а в тих посіпаках, які їй прислужують" - говорить Томенко.

Нагадаємо, що сам Микола Томенко родом з Черкащини. Він вже декілька разів ставав народним депутатом (вперше у 2002), двічі був заступником голови Верховної ради, а у 2005 був віце-прем'єром України з гуманітарних питань в уряді Юлії Тимошенко. У VII скликанні, від 25 грудня 2012 - голова Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради України.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо ми два дні на рік будемо українцями, а інші 363 – рабами, то нічого не вийде" - Томенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути