пʼятниця, 20 березня 2009 14:31

Саміт ЄС. Серед перспектив для України членства у Союзі немає

Саміт ЄС. Серед перспектив для України членства у Союзі немає
Після кількох тижнів запеклих дискусій лідери ЄС налаштовані на схвалення нової інформаційно-пропагандистської програми. Вона стосується колишніх радянських республік, мова йде про амбітну програму "Східне партнерство".

Європейці до останнього сумнівалися, чи включати в кінцевий варіант документу Білорусь, приєднавши її до п"яти інших цільових партнерів - України, Молдови, Грузії, Вірменії та Азербайджану. Незважаючи на сумніви з боку кількох країн ЄС, в остаточний варіант Декларації саміту Білорусь було включено. Таким чином, Європейський союз вирішив продовжити діалог з Мінськом, хоча там існують відомі проблеми з додержанням прав людини.

Проект "Східного партнерства" є символом нового етапу взаємодії з країнами колишнього Радянського Союзу. У документі зазначається, що ці країни мають "стратегічне значення" для ЄС. Відповідно, ЄС обіцяє сприяти стабільності і процвітанню в регіоні та відкриває перспективи більш тісної "політичної асоціації та економічної інтеграції".

Ця ініціатива, деталізована в минулому році, стала особливо актуальною для ЄС після російсько-грузинської війні у серпні минулого року. Політики і посадовці ЄС сподіваються, що "Східне партнерство" стане альтернативою російському впливу в регіоні. Найбільш амбітні пострадянські сусіди - Україна та Грузія - вже давно скаржаться на те, що в спробах залучити їх до Блоку відсутні чіткі перспективи і їхні ініціативи призупиняються.

Рішення саміту навряд чи в повній мірі заспокоїть Києв та Тбілісі. Наразі ЄС пропонує шістьом країнам діалог і співпрацю, але "без шкоди для процесу прийняття самостійних рішень в межах ЄС". Поки не йдеться про перспективу членства. Замість цього пропонуються безвізові поїздки та принципи вільної торгівлі.

Розширення співробітництва зі Сходом базується на таких "платформах": демократії, розумному управлінні, політичній стабільності, економічній інтеграції та зближенні з ЄС, на політиці енергетичної безпеки, а також контактах між людьми.

У проекті декларації зазначається, що лідери ЄС і 6 країн-партнерів будуть проводити зустрічі кожні два роки, а міністри закордонних справ - раз на рік. На відміну від Середземноморського Союзу, "Східне партнерство" не матиме постійних інститутів.

ЄС внесе додаткові 600 млн. євро на здійснення проекту. У 2007-2013 роках ЄС виділив $11 млрд на потреби східних і південних сусідів, повідомляє RadioLiberty.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Саміт ЄС. Серед перспектив для України членства у Союзі немає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути