середа, 19 травня 2010 20:34

Роза Отунбаєва стала тимчасовим президентом Киргизії

Роза Отунбаєва стала тимчасовим президентом Киргизії

Голова тимчасового уряду Киргизії Роза Отунбаєва, що прийшла до влади внаслідок безладів на початку квітня, несподівано проголошена президентом країни. Правда, мова йде про спеціальну посаду: "президент перехідного періоду". Термін його повноважень встановлений до 31 грудня 2011 року.

Положення про президента перехідного періоду збираються затверджувати на референдумі 27 червня. Президент перехідного періоду не має права брати участь у президентських виборах у 2011 році.

"Перехідний" президент на період до формування нового уряду буде також здійснювати повноваження прем'єр-міністра. Планується, що новий уряд буде сформовано також після парламентських виборів, призначених на 10 жовтня поточного року.

У декреті також наголошується, що Розі Отунбаєвій на її новій посаді не дозволяється бути членом політичної партії або підтримувати будь-яку партію. Досі Отунбаєва була членом соціал-демократичної партії Киргизії і очолювала парламентську фракцію цієї партії.

Нагадаємо, на початку квітня 2010 року в Киргизії відбувся державний переворот, в результаті якого уряд республіки пішов у відставку. Президент Курманбек Бакієв залишив країну і перебрався до Білорусі. Влада в Киргизії перейшла до сформованого опозицією тимчасовому уряду.

Раніше повідомлялося, що наприкінці червня в Киргизії повинен пройти референдум за новою конституцією республіки. При цьому координатор тимчасового уряду Ельміра Ібраімова зазначила, що тоді ж населення повинне буде вирішити, чи залишиться Роза Отунбаєва на чолі країни на півтора роки.

У 2012 році в Киргизії мають відбутися вибори нового президента. При цьому, як зазначила Ібраїмова, глава тимчасового уряду на них, скоріш за все, балотуватися не буде. Водночас вона додала, що це "принципове питання, яке зараз обговорюється".

NEWSru, Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Роза Отунбаєва стала тимчасовим президентом Киргизії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути