вівторок, 29 липня 2014 03:08

Російська пропаганда в дії: Польщею подорожує скандальна виставка фотографій "Одеська Хатинь"
14

Фото: Andri Jan

Близько 60 світлин показуют відвідувачам на виставці з символічною назвою "Одеська Хатинь 2 травня 2014". 

У Варшаві виставка працювала протягом двох тижнів, розмістившись на двох поверхах, майже у самому центрі Варшави. Фотографії відбивають події в Одесі, більшість з них відома з публікації в інтернеті.

Сюжети знімків – драматичного змісту із зображенням кривих або мертвих людських тіл. Підписи до світлин, зроблені польською і англійською мовою, переконують у тому, що постраждалі це – жертви "екстремістів", "неонацистів", "фашистів", "бандерівців".

Наприкінці минулого тижня виставку відвідала група українців. Деякі з них живуть у Варшаві, деякі — на кілька днів приїхали з України до столиці Польщі. Переглянувши світлини і підписи під ними, вони задавали незручні питання співробітниці виставки і хотіли поспілкуватися з її організаторами.

"Зміст цієї виставки не витримує жодної критики, – говорить відвідувач Ігор Теклішин, 43 роки. – В описах під фотографіями постійно повторюються слова "фашисти", "антифашисти", "нацисти", "геноцид", натомість працівники виставки не в стані прокоментувати ані зміст експонатів, ані відповідність підписів під ними. На додаток сказали, що працюють на виставці лише тому, що отримають за це зарплатню, і додали, що охоче зустрінуться з українцями на антипутінському марші".

На виставку завітав також Андрій Підгурський, 30 років, хранитель Музею Майдану у Варшаві. З ним прийшли художники з України, які приїхали до Польщі представити свої роботи, пов'язані з Майданом.

"Описи під фотографіями перекручені, частина описів – відверто неправдива, а решта – цілеспрямовано насичена словами "нацист", "нацистський", - говорить Андрій. – Кидається в очі неправильний переклад підписів: створюється враження, що їх перекладала особа, для якої польська мова не є рідною".

Працівниця виставки, молода жінка, представлятися і спілкуватися з пресою відмовляється. Говорить, що вона лише відкриває і закриває приміщення, а до організаторів ніякого відношення не має. Натомість зателефонувала до польського координатора виставки Кароля Новака.

Той подає номер телефону до "українського організатора виставки з Одеси". Втім, номер телефону виявляється російським.

Поспілкувавшись між собою, а також — з іншими відвідувачами, українці спокійно залишили виставку. Пізніше виявилося, що при вході до неї, на білому аркуші паперу з надрукованими на принтері словами "Вхід вільний", кульковою ручкою хтось написав образливі гасла щодо В.Путіна, а також — польською мовою — фразу: "Вистава — брехня Кремля".

Зараз ви читаєте новину «Російська пропаганда в дії: Польщею подорожує скандальна виставка фотографій "Одеська Хатинь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути