субота, 15 січня 2011 15:17

"Репортери без кордонів" просять українську міліцію поважати закон

"Репортери без кордонів" просять українську міліцію поважати закон

"Репортери без кордонів" засуджують міліцейський рейд, проведений 12 січня, на будинок молодої журналістки і блогера Олени Білозерської в Києві, в результаті якого у неї були незаконно вилучені фото- і відеокамери, комп'ютери, мобільні телефони, а також інше професійне обладнання.

Як повідомляє прес-служба організації, за даними міліції, підставою для проведення обшуку стало те, що Білозерська брала участь у поширенні через Інтернет відео, на якому зафіксований акт підпалу (одного з офісів Партії регіонів у Києві - ред.). При цьому в організації підкреслили, що згідно з інформаційним законодавством України "службова діяльність журналіста не може бути підставою для його арешту, затримання, а також вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених ним матеріалів та технічних засобів, якими він користується у своїй роботі".

У повідомленні також зазначається, що Білозерській, будинок якої вже двічі обшукували минулого року, не дозволили навіть подзвонити своєму адвокату під час обшуку, який тривав більше шести годин. Її батьків допитала міліція вранці під час обшуку, а саму її допитували ввечері того ж дня.

"Врешті-решт, міліція погодилася повернути журналістці її мобільний телефон, принтер, і сканер, але у них досі перебувають її комп'ютери, фото- і відеокамери", - сказано в повідомленні.

"Ми шкодуємо, що з Білозерською знову ведуть себе як з підозрюваною, тоді як вона просто інформувала громадськість як журналіст", - підкреслюється в заяві "Репортерів без кордонів".

"Ми закликаємо українську міліцію поважати закон, і повернути їй її професійне обладнання. Їхні дії являють серйозну загрозу свободі ЗМІ, і, схоже, спрямовані на залякування журналістів і підбурюють їх до самоцензури", - заявили "Репортери без кордонів".

Нагадаємо, обшук в будинку Білозерської був проведений в рамках розслідування підпалу столичного офісу Партії регіонів 31 грудня.

Нагадаємо, раніше міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" оприлюднила доповідь про ситуацію зі ЗМІ в Україну, в якій констатувала наступ на свободу слова з приходом до влади Президента Віктора Януковича.

Лига

Зараз ви читаєте новину «"Репортери без кордонів" просять українську міліцію поважати закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути