пʼятниця, 08 травня 2009 12:07

"Москва не має боятися розширення ЄС на схід"

"Москва не має боятися розширення ЄС на схід"
В четвер в Празі був запущений проект східного партнерства: ЄС вирішив укріпити зв"язки з шістьма східними сусідами - Білоруссю, Україною, Молдовою, Азербайджаном, Вірменією та Грузією. Москва вважає, що Брюссель втручається в її сферу впливу.

На думку німецької Die Welt, Росія, вочевидь, боїться, що Брюссель може поставити шість своїх нових партнерів перед вибором: ми або Москва. Прем"єр Путін назвав "Східне партнерство" альтернативою розширенню НАТО на схід.

Як відзначає Le Figaro "під невидимим і загрозливим оком колишнього опікуна" європейським дипломатам доводиться демонструвати чудеса еквілібристики.

Проте, відзначає видання, Москві нема про що турбуватися. Що стосується надій деяких країн на вступ в ЄС, він відкладається на невизначений час. Грузія і Україна, які більше за інших хочуть вступити в ЄС, опинилися в положенні залицяльників, які отримали ввічливу відмову. Білорусь, що робить крок у напрямі Брюсселя, одночасно робить два у напрямі Москви. Молдова пригнічує маніфестацію опозиції та висилає румунського посла. Азербайджан, якщо і цікавиться Європою, то тільки в надії продати їй газ. Вірменія не готова відмовитися від російського заступництва, щоб кинутися в обійми Європи.

The Wall Street Journal пише, що, окрім позики в 600 млн для шести пострадянських країн, Євросоюз направив запити в низку міжнародних інститутів, включаючи ЄБРР та ЄІБ, з проханням збільшити кредитування цих країн. Проте ЄС може програти в конкурентній боротьбі Росії, враховуючи невеликий об"єм запропонованих коштів. Видання відзначає, що неясним залишається те, як будуть розподілені гроші, як оцінюватимуться реформи. Білорусь є авторитарною державою, в інших країн є проблеми з правами людини і територіальні конфлікти.

У Die Welt також викликає сумніви в справжній серйозності намірів ЄС бюджет програми - 600 млн євро. Крім того, додають автори, шість партнерів є досить різнорідною групою: Молдова та Білорусь однозначно знаходяться під впливом Москви. Україна розчарована тим, що значущість нової пропозиції нижча в порівнянні з вже існуючими домовленостями з Брюсселем. Вірменія та Азербайджан не такі зацікавлені в політичних аспектах партнерства - ним важливіше позиціонувати себе в Європі як постачальників енергоресурсів, пише Inopressa.ru.

Зараз ви читаєте новину «"Москва не має боятися розширення ЄС на схід"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути