Ексклюзиви
четвер, 17 січня 2013 14:40

"Прокурор тягнув справу за вуха": Володимир Никоненко отримав 1 рік за графіті з Януковичем

"Прокурор тягнув справу за вуха": Володимир Никоненко отримав 1 рік за графіті з Януковичем
Володимир Никоненко Фото: gazeta.ua

Один рік трудових робіт отримав сумчанин 24-річний Володимир Никоненко за графіті, на якому зображена людина дуже схожа на Януковича. На малюнку у лобі - червона цяточка. Також 14 січня суд Зарічного району Сум засудив Ігоря Ганненка до 1 року 8 місяців тюрми, по два роки дали Дмитру Данилову та Михайлу Писарцову. Всіх чотирьох визнали винними у хуліганстві. Але хлопців звинуватили ще в низці злочинів. Ганненка в тому, що обливав фарбою місцеву синагогу, Данилова та Писарцова - в підпалі гуртожитку.

Володимире, кажуть, що вас змусили зізнатись в тому, що малювали трафарети. Це правда?

- Трафарети малював я, мене не змушували в цьому зізнаватись. Тиск був тільки проти Ігоря Ганненка. Справа насправді триває півтора року. Спочатку мені інкримінували особливий цинізм, потім що неввічливо поставився до громадян України, жителів Сум. Ніхто навіть не поскаржився до міліції. Буквально наступного ранку ці рожи були замальовані і ніхто ніколи про це не чув. Але правоохоронці вирішили, що це принижує чиїсь почуття. Порушили кримінальну справу по статті 296, частина 2. Звинуватили тільки в малюванні трафаретів. Прокурор розумів, що нічого немає, почав тягнути справу за вуха. Всіх, кого можливо викликав. Жителів будинків, тих, хто відповідає за електроопори, на яких були намальовані трафарети. Тряс всіх, аби хоч якусь суму збитків знайти. В обвинувальному висновку, який є в кожного з нас, ні слова не йдеться про президента. Виникає питання - чому такий суворий вирок судді?

Маєте припущення чому він такий суворий?

- Маю, але боюсь, що воно не вписується в культурну мову. Здогадуюсь, чому так вчинили і за якою вказівкою. Певно, вислуговуються. Але по моєму епізоду це невиправдано суворий вирок. Всіма силами буду його оскаржувати, не маю наміру відступати.

Що хотіли передати у графіті?

- Ми займались вуличним мистецтвом. Не варто шукати ідею в малюнку, бо кожен побачить те, що хоче. Щодо червоної плями, то доводив прокурору, що це знак крішнаїтів. Сприйняв це із скептицизмом.

Припускали, що це кримінальне покарання?

- Думали, що максимум буде адміністративне покарання.

Що таке трудові роботи?

- Мене не ув'язнили, бо ми із захисником подали апеляцію. Якби її не подали, то за два дні мав з'явитись за місцем відбування покарання. Ця міра покарання нова, це виправна колонія. Знаходиться в кожному обласному центрі, в даному випадку в Конотопі. Був час прочитати що це таке. Зрозумів, що ув'язнені житимуть в якому гуртожитку на території, працюватимуть, будуть отримувати за роботу копійки. За це зможуть купувати собі їжу. Весь робочий тиждень нікуди не буду виходити. Можливо при хорошій поведінці будуть відпускати на вихідні додому.

Розкажіть про хлопців, себе?

- Всі здобували вищу освіту. Ніхто не п'є, не курить, спортом захоплювались. Я теж вчусь у виші, на останньому. Дуже не хочу після розголосу вилетіти звідси. Підтримую форму, займаюсь бойовим самбо.

Політикою цікавитесь?

- Так. Але останнім часом це болото. Взагалі не бачу проблиску. Батьки працюють, роботу не втратили, але в пекельних умовах. Мама - санітарка, отримує тисячу, батько в цеху отримує дві. Це несправедливо. Живемо в цій країні не дуже добре, звідси беруться радикальні ідеї все змінити.

Як батьки ставляться до того, що сталось?

- Мати дуже переживає.

Бачили, що в соціальних мережах дуже багато українців повісили графіті на своїх сторінках. Так показують, що вас підтримали і протестують проти дій влади?

- Дуже вдячний. Мені пишуть у соціальних мережах, підтримують. Не падаю духом завдяки їм.

Якби повернули час назад, ви б вчинили так само?

- Це складне питання.

Зараз ви читаєте новину «"Прокурор тягнув справу за вуха": Володимир Никоненко отримав 1 рік за графіті з Януковичем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

62

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути